Förflytta dig till innehållet

I hetluften hela coronapandemin – nu får pensionerade ÅUCS-överläkaren dricka morgonkaffet i lugn och ro

Annina Suominen
äldre karl
Hejdå ÅUCS. Esa Rintala, överläkare och ansvarig för smittsamma sjukdomar, har nu gått i pension. Han njuter av friheten.

Tidig morgon till sen kväll. Det har varit överläkaren Esa Rintalas arbetstid då det varit som mest hektiskt under coronapandemin.

Rintala hamnade som många andra på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i hetluften då viruset började spridas i samhället.

Men i fjol höstas satte Rintala, som ansvarade för smittsamma sjukdomar, ner foten och fattade beslutet att börja gå hem i tid.

– Det gick inte längre att arbeta i ett så högt tempo, säger han.

Och sedan mars är Rintala pensionär och får göra precis vad han vill om dagarna. Kalendern har nästan tömts. Han måste inte springa till några möten.

– Jag trivs oerhört bra med att vara pensionär och inte behöva passa några tider. Det här är första gången i mitt liv som ingen bestämmer vad jag ska göra. Jag får vara fri, säger han.

Rintala vaknar numera på morgonen och behöver inte stressa utan får dricka morgonkaffet i lugn och ro.

Van med hektiskt jobb sedan förr

Morgonkaffet satte han inte i vrångstrupen då coronan anlände till Finland år 2020. Han har nämligen upplevt andra pandemier tidigare, bland annat coronaviruset sars i början av 2000-talet.

– Det var lite skrämmande att det spred sig så snabbt i Korea och Kanada. Men sedan försvann det plötsligt, fastän inga större restriktioner eller nedstängningar i samhället hade införts. Och sedan dess har det kommit en ny variant av fågelinfluensa i Kina varje år. På det viset var det inte överraskande att covid-19 upptäcktes i Kina.

Rintala har också kämpat med antibiotikaresistenta bakterier som MRSA och VRE under sin karriär.

– Även då var vi oroliga för hur snabbt de sprids. Men ganska snabbt fick vi stoppat dem, säger han.

Han arbetade på Satakunta sjukvårdsdistrikt då MRSA spred sig. Dessutom har han arbetat många år ansvarig smittskyddsläkare på Björneborgs sjukhus.

Han hade definitivt vanan inne att vara chef och svara på frågor av medier redan innan coronapandemin.

äldre manAnnina Suominen
En stark gemensam anda har hjälpt Esa Rintala och de andra nyckelspelarna i coronakampen genom tuffa tider.

Våren 2020 grundades Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp. Gruppen har mötts ungefär varje vecka och har medlemmar som representerar sjukvårdsdistriktet, kommunerna, Institutet för hälsa och välfärd och regionförvaltningsverket.

Rintala är mycket glad för gruppens samarbete, som han tycker att har fungerat fantastiskt bra. Några gräl har han inte upplevt.

– Vi har haft en bra kollektiv anda och kunnat ventilera olika saker.

Gruppens samarbete har varit en stöttepelare under pandemin, som lättat på pressen som Rintala känt.

Coronagruppen har avgjort många beslut om lokala coronarestriktioner som officiellt har fattats av regionförvaltningsverket de senaste åren.

– Jag är också glad över Mikko Pietiläs ansvarstagande, säger han. Pietilä är sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare.

Coronaläget har inte bara varit galet – tidvis har det också varit lugnare. Men just nu sprids omikron 2-varianten snabbt i samhället (ÅU 17.3).

Rintala tycker att det är svårt att förutspå virusets framfart men konstaterar att nästan 70 procent av finländarna fått tre vaccindoser, vilket skyddar bra mot allvarlig covidsjukdom.

– Att många har vaccinerats samt smittats, även lindrigt, kan skydda mot nya varianter i framtiden. Nya ”coronavågar” kommer säkert framöver.

Finland måste hur som helst vara redo för allt. Det måste finnas tillräckligt med munskydd, vilket det inte fanns i början av pandemin, enligt Rintala.

Han citerar också Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, om att sjukhusens kapacitet måste utökas.

– Så fort det kommer lite flera patienter till intensiven så är sjukhusen i undantagstillstånd. Vi har färre intensivvårdsplatser än andra europeiska länder. Det kostar förstås att utöka kapaciteten men även vanlig säsongsinfluensa kan ju utvecklas till en värre situation. Även influensapatienter har vårdats på sjukhus.

Nya välfärdsområdet måste se till kapaciteten på ÅUCS utökas, tycker Rintala. Han konstaterar också att vårdarnas löner borde vara attraktiva för att folk ska vilja jobba.

en läkare står bredvid en affisch med olika diagram på väggenArkiv/Alexandra Granberg
Esa Rintala visar upp färsk coronastatistik på ÅUCS i slutet av 2020.

Men – det är inte längre Rintalas arbete att ta itu med det pandemin eller annat arbete.

I stället ska han läsa, gärna böcker om politisk historia och biografier.

Just nu läser han ”Vallankumouksen Venäjä 1891–1991” av Orlando Figes (Revolutionary Russia, 1891–1991) och ”Suurin niistä on rakkaus”, en bok om Marimekkolegenden Kirsti Paakkanen.

Boken om Ryssland passar bra i det nuvarande läget med Ukrainakriget.

Många har undrat hur de ska orka med det försämrade världsläget och Ukrainakriget, som kom just som samhället öppnade upp mera igen.

Rintala tror i sin tur att coronapandemin kan ha förberett människor för det här.

– Vi har lärt oss att världen är instabil, att vad som helst kan hända. Men det är förstås mycket stressande, speciellt för barn och unga. Men alla generationer upplever kriser, säger han.

En jobbfri tillvaro innebär också att Rintala kan träna mera.

Vilket för honom innebär att gå till gymmet fem i stället för fyra gånger i veckan.

Att gå på gym har hjälpt honom genom stressiga perioder. Han tycker också att det gör hans hjärna skarpare.

Han kommer också att tillbringa mera tid ute i naturen och i sin stuga ute i skärgården. Var den är avslöjar han inte, men säger att han älskar havet.

Esa Rintala

Född: Björneborg.

Ålder: 65.

Familj: Bor med sin familj i Åbo.

Studier och karriär: Studerade till läkare vid Åbo universitet, vilket alltid varit hans drömjobb. Har jobbat i Björneborg (bland annat som stadens första läkare inom infektionssjukdomar), på Satakunta centralsjukhus och Åbo universitetscentralsjukhus. Är specialiserad inom inre medicin och infektionssjukdomar, har forskat och doktorerat. Arbetade på ÅUCS 1.1.2012–28.2.2022, som överläkare ansvarig för smittsamma sjukdomar.

Trevliga jobbminnen: ”Vi brukade ordna arbetsvälbefinnandedagar som alltid var roliga. Vi var till exempel på en kryssning till Åland och besökte Mariehamns centralsjukhus och åt och umgicks på kvällen. Det var kul. Förra gången åt vi middag på Kakolakullen och sedan besökte vi ett Escape room! Det var jättekul men lite skrämmande.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit