Förflytta dig till innehållet

I min hobby måste man kunna lita på att bli fångad när man faller

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag är 14 år gammal och jag har hållit på med cheerleading i 7,5 år.

Det jag tycker mest om i cheerleading är att alla har en roll och plats i laget.

Det har ingen betydelse hur mycket du väger eller hur lång du är. I ett lag behövs både långa och korta.

Cheerleading är en mångsidig gren med flera olika delområden. Det finns stunter, pyramider, kast, hopp och akrobatik. Stunter är det när man lyfter någon upp i luften. Och en pyramid är flera stunter som rör varandra eller en stunt med två våningar.

Jag själv håller på med cheerleading i Turun Cheerleadingseura Smash. Jag har nästan alltid varit en av dem som lyfter.

Jag själv tycker att det inte går att bli uttråkad av sporten.

Det finns alltid någonting nytt som det går att lära sig. Antingen nya stunter med din grupp eller akrobatik som du gör individuellt. Det går alltid att hitta på nya målsättningar för sig själv.

Det bästa är ändå lagkompisarna. Under åren har jag fått mycket goda vänner från träningarna. Det finns ungefär 30 idrottare per lag så det blir som ett stort kompisgäng. Jag har ändå oftast blivit närmast med de personerna som jag lyfter med. Det finns oftast en som stiger och tre som lyfter i en grupp.

I cheerleading måste man ha bra förtroende för varandra. Hon som blir lyft måste vara säker på att ifall hon faller så är det någon som tar emot henne.

Man måste också kunna lita på att då hon är i luften så fokuserar alla bara på det. Om någon tänker på annat än vad man ska, så kan stunten därför falla ner okontrollerat och då kan någon skada sig. Men att stunter faller är ingenting ovanligt, då man övar på något nytt faller de i början hela tiden. Då måste man bara försöka fånga sen som faller, så gott man kan.

Jag har lärt mig att komma överens med mycket olika slags personer. I en grupp och ett lag måste man kunna göra kompromisser. Man måste kanske ändra på sitt sätt att lyfta för att det ska funka ihop med de andras. Ibland om någon stunt inte lyckas så blir det frustrerande, men då kan jag inte skylla det på någon annan.

Vi måste som en grupp tänka vad som går fel. Man blir också bra på att ta emot respons. Cheerleading går långt ut på att man rättar sina fel och försöker hela tiden göra bättre, så du får hela tiden mycket tips som du ska ta i beaktande.

Jag själv tränar tre gånger i veckan. Vi tränar mest stunter. Men vi gör en hel del konditionsträning och muskelträning också. Det behövs nämligen mycket styrka för stunter men också bra kondition att orka göra dem en längre tid. Akrobatik tränas också en hel del.

Cheerleading har ökat i popularitet mycket under de senaste fem åren. Det finns över 15 000 idrottare som håller på med grenen. Finlands damlandslag har också vunnit de senaste fyra åren världsmästerskap i cheerleading.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit