Förflytta dig till innehållet

I morgon kör Food & Art på Åbo båtvarv igång – "Festivalen riktar sig till den breda massan, inte bara kockeliten"

Åbo båtvarv. Foto: Fredrik Häggman


I morgon börjar den fyra dagar långa mat- och konstfestivalen Food & Art på Åbo båtvarv. Festivalen ordnades 2014–2018 i Mänttä i Birkaland, och det här är första gången som den kommer till Åbo.
– Vi valde Åbo båtvarv för att det gör det möjligt för oss att locka en större publik. Evenemanget ska inte bara rikta sig till mateliten, säger köksmästare Pekka Terävä som skapat festivalen och en av grundarna till arrangörsbolaget Food Camp Finland Oy.
Nio internationella toppkockar från länder som Sverige, Sydkorea och Sydafrika är inbjudna till festivalen för att tillreda egna menyer. Bland de inbjudna kockarna finns till exempel svenska Mathias Dahlgren, känd för Michelinrestaurangen i Stockholm som bar hans namn.
De anlände redan tidigare under veckan för att samla råvaror till sina rätter.
– Så långt som möjligt ska maten göras av inhemska, lokala råvaror. Några har åkt för att fiska, några andra för att plocka svamp, säger Terävä.

Så långt som möjligt ska kockarna utgå från lokala råvaror. Foto: Otto Helkama


En orsak till att Terävä grundade festivalen var att han ville visa sina internationella kockvänner vilka råvaror som finns i Finland. Natur och ekologisk hållbarhet har alltid stått i fokus, förklarar han.
– När man åker utomlands för att kocka går det ofta till så här: efter att man landat tar man en taxi till hotellet, varifrån man åker vidare till restaurangen och gör sitt jobb. Därefter tar man en taxi tillbaka till hotellet och sedan åker man hem. På Food & Art vill vi ge kockarna tid att bekanta sig med närområdet.
Middagarna med de inbjudna kockarna är sedan länge slutsålda, men det finns många programpunkter som inte kräver förhandsbokning. Bland annat är flera Åborestauranger såsom Mami, Smör och Tintå på plats för att erbjuda mindre smakprov.
Pekka Terävä har också en BBQ-pop up där det kommer att serveras sånt som sik, kycklingleverkorv och revbensspjäll.
– Totalt väntar vi oss cirka 3 000 besökare.
Konsten är också i fokus, med bland annat en installation av belgiska nutidskonstnären Koen Vanmechelen. Totalt deltar cirka 200 konstnärer, kockar och kockstuderande. Det är redan nu klart att Food & Art-festival ordnas på Åbo båtvarv också nästa år.
Festivalen håller på till söndag. Hela programmet hittas på evenemangets webbsida foodandart.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit