I morgon öppnar Kyrktorgets Terrass – ”i år ska vi vara mer än en uteservering”
I morgon öppnar Kyrktorgets Terrass på Domkyrkoskvären. Det populära konceptet med en gemensam uteservering där flera företag verkar gör comeback efter fjolårets lyckade sommarsäsong.
— I år vill vi utveckla området vidare och utnyttja dess fulla potential. Kyrktorgets Terrass ska vara mer än ett serveringsområde, säger Samuli Pasanen, vd för Turku Wine & Food Fest som är huvudoperatör på uteserveringen också i år.
Pasanen berättar att de bland annat kommer att satsa mer på konst och kultur, och evenemang av olika slag finns inprickade i kalendern.
— Vi fortsätter med jazzkonserter varje onsdag, och olika kulturevenemang och utställningar i samband med stadens kulturjubileum ordnas också här.
Shift Business Festival som stöder det lokala näringslivet kommer dessutom att ordna olika arbetslunch- och After Work-tillställningar på uteserveringen i sommar.
I fjol besökte över 76 500 besökare uteserveringen under juli-augusti. I år siktar man på kring 120 000 besökare under säsongen som sträcker sig till ungefär mitten av augusti.
Sammanlagt ryms 800 personer på området, men Pasanen säger att man i början kommer att vara försiktig och vid behov begränsa antalet för att kunna hålla området säkert.
Evenemangsplock för sommaren:
- Cathedral Park Jazz-konserter varje onsdag.
- Park-Disco med lokala dj:ar varje torsdag.
- Prästens morgonkaffe varje torsdag i juni och juli kl.10-11.30
- Odlingsdag den 1.6.
- Design Sundays-marknader 6.6, 20.6, 18.7 och 1.8.
- Turku Craft Beer Park 1-3.7.
- Vinpark 23-24.7.
Mer tid för planering i år
Ursprungligen föddes idén om en gemensam uteservering då man ville stöda de av pandemin hårt drabbade restaurangföretagarna, men nu har man siktet inställt också längre.
Turku Wine & Food Fest har fått grönt ljus för att driva uteserveringen även de kommande tre åren.
— Vi vill vara med och utveckla stadsmiljön och Åbo historiska centrum. Vi vill erbjuda en mötesplats i äkta europeisk Piazza stil som ska öka trivseln i staden, säger Pasanen.
Han berättar att det i fjol sommar blev bråttom med planeringen kring uteserveringen, och allt hann inte utföras exakt som man ville. I år har det funnits mer tid för förberedelser, och säsongen blir också nästan dubbelt längre.
— Vi är ganska långt samma gäng som i fjol. Vi lärde oss mycket under förra säsongen och vet hur allt fungerar och vad vi vill utveckla.
”Roligt att vara med igen”
Kakola Brewing Company är ett av företagen som i sommar kommer att finnas på Domkyrkoskvären. De var med också i fjol och är glada att uteserveringen nu öppnar.
— Vi hoppas på fint väder och glada miner i sommar. Det är roligt att vi kan vara med igen, säger Jeremias Salonen.
Salonen konstaterar att samarbetet fungerade bra i fjol och att kunderna var väldigt nöjda med konceptet.
— I år satsar vi såklart på att vara ännu bättre.
Dessa aktörer hittar du vid Kyrktorgets Terrass:
● Kesäkahvila Otava. På plats hela sommarsäsongen.
● Kakola Brewing Company. På plats hela sommarsäsongen.
● Viinibaari Vinho. På plats hela sommarsäsongen.
● The Cow. På plats hela sommarsäsongen.
● Wood & Fire Pizza. På plats i maj-juli.
● Taco Pico de Gallo. På plats i maj-juli.
● Yum Bao. På plats i maj-juli.
● Tiirikkala Turn Up. På plats i juli-augusti.
● Kuori. På plats i juli-augusti.
● Karu Izakaya. På plats i juli-augusti.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.