Förflytta dig till innehållet

Iida Reini samlar FM-guld på hög

Simmar i guld. Sju FM-medaljer av ädlaste valör blev Iida Reinis facit i hennes sista mästerskap som junior. I fortsättningen väntar nya utmaningar för ÅSK-simmaren. Foto: Mats Lundberg


SIMNING
104 år gamla Åbo Simklubb höll sig väl framme i FM på kortbana i Uleåborg senaste veckoslutet. Totalt samlade ÅSK-simmarna hela femtio medaljer; 37 bland juniorerna och tretton i seniorklassen.
Framgångsrikast av alla var 17-åriga Iida Reini med sju guld, tre silver och tre brons. Samtliga tredjeplatser kom i vuxenklassen där hon i fortsättningen kommer att hålla till.
– Den här säsongen är min sista som junior. Jag får jag vänja mig vid tuffare motstånd. Med tanke på det var det bra att jag redan nu lyckades hävda mig bland seniorerna.
Som junior har hon vunnit det mesta som en ung finländsk simmare kan vinna. Sina FM-medaljer tappade hon räkningen på för länge sen.
– I simning kan man tävla i så många olika grenar. Det ordnas mästerskap på både kort- och långbana, det finns ett flertal olika simsätt och distanser. Man tävlar både individuellt och i lagkapper. Det blir många medaljer att hålla reda på.
Reini inledde simkarriären som åttaåring i Aurajoen Uinti. Hon minns så väl vad som tände lågan inom henne.
– 2008 var det OS i Peking och jag tittade mycket på simningen därifrån. Hanna-Maria Seppälä kom fyra på 100 meter frisim och jag blev inspirerad då jag såg henne simma. Hon var nog min första stora förebild.
Samma höst började Iida själv simma. Innan hade hon hållit på med löpning och tränat ganska mångsidigt, men efter det var det i bassängen hon trivdes allra bäst. Hon visade tidigt talang men framför allt gillade hon att träna.
– Som simmare måste man vara beredd att underkasta sig hård träning. För mig passar det väldigt bra. Jag tycker om att träna ofta och mycket.
Varje vecka tillbringar Reini drygt tjugo timmar i vattnet eller i gymmet. I simhallen i Impivaara där hon året runt håller till finns både och.
– Fördelningen mellan morgon och kväll är ganska lika. Jag tillhör idrottsakademin och har möjlighet att träna före skolan. Det är bara på fredagar och söndagar som jag inte har morgonträning. Totalt blir det nio–tio pass i veckan.
Trots att hon fyller arton först i mars nästa år siktar Iida Reini att ta studenten redan till sommaren. Hon är inne på sitt sista läsår i Kerttulin lukio.
– Jag började skolan då jag var sex år gammal. Vad jag ska göra efter gymnasiet vet jag ännu inte. Jag är fortfarande ung och kanske unnar jag mig ett sabbatsår.
Inom simningen har hon klarat sig bäst på bröstsim. Frisimmet går också bra men på rygg går det inte lika fort.
– För mig är nog ryggsimmet värst. Om jag inte tävlade i medley också skulle jag knappast alls träna rygg. Mina paradsträckor är 50 och 100 meter bröst.
Hennes främsta egenskap är att hon älskar att vinna lika mycket som hon hatar att förlora.
– Jag inser att det gett mig större framgång än vad jag kanske annars hade haft. Jag vill nå kaklet före alla andra. Då jag förlorar blir jag tyst och tillsluten. Jag grubblar mycket varför det inte gick bättre.
Reini berättar att hon alltid är nervös före ett lopp. Det är inget som den rutin hon med åren skaffat sig kunnat råda bot på.
– Varje gång jag ställer mig på startpallen sätter jag stor press på mig själv. Jag vill göra väl ifrån mig i alla mina lopp.
Förra veckan i Uleåborg senast fick Reini verkligen ligga i. Allt som allt blev det ett tjugotal starter.
– Det är förstås extremt många på fyra dagar. En förutsättning för att orka med en sån mängd är att man brinner för att tävla. Men jag förnekar inte att jag blev sliten med så många lopp i kroppen.
Härnäst väntar nordiska mästerskapen i Reykjavik för Reini och de övriga toppsimmarna i ÅSK.
– Det blir mitt första NM som vuxen. Trots att de allra bästa simmarna har EM att tänka på och inte kommer till start blir nog konkurrensen en annan än den jag är van vid.
I framtiden vill och Iida tillhöra den yppersta eliten i Norden och själv delta i stora EM så här års. Genom att hon från hösten ingår i seniorlandslaget har hon hunnit en bra bit på väg.
Vesa Hanski, som tillsammans med Tomi Pystynen fungerar som Reinis tränare, lyfter fram hennes tävlingsegenskaper.
– Hon har en unik förmåga att ta fram det bästa hos sig själv i tävlingssituationer. Iida kan verkligen pressa sig och är mentalt stark. Hon jobbar stenhårt dagligen för att uppnå sina mål. I längden är det bara det som för en idrottare framåt.

Forsar fram. Ett utmärkt tävlingspsyke är främsta anledningen till Iida Reinis framfart i bassängen. Foto: Roosa Rekola


Iida Reini
Född: 27 mars 2000.
Smeknamn: Reiska.
Familj: Mamma Kirsi, pappa Tuomas, storasystrarna Anna och Elina.
Skola: Kerttulin lukio.
Äter: Tortilla.
Dricker: Pepsi Max.
Lyssnar på: Många olika artister, ingen speciell favorit.
På fritiden: Gillar att vara med mina kompisar.
Jag själv med tre ord: Tävlingsinriktad, lugn, glad.
Förebild: Sarah Sjöström.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit