Förflytta dig till innehållet

Iltalehti: Stefan Wallin gynnades då riksdagen ändrade system för kostnadsersättningar

ÅU-foto.


Enligt Iltalehti ändrade riksdagen på sina anvisningar för förhöjd kostnadsersättning efter att Svenska folkpartiets riksdagsledamots Stefan Wallins ansökan om en förhöjning stred mot de dåvarande anvisningarna.

Svenska folkpartiets åboländske riksdagsledamot Stefan Wallin har under åren 2013-2018 tjänat över 30 000 euro i form av förhöjd kostnadsersättning från riksdagen, rapporterar Iltalehti.
Riksdagen har betalat Wallin förhöjd kostnadsersättning sedan mars 2013 eftersom han äger hälften av en 79 kvadratmeter stor tvåa i Främre Tölö i Helsingfors. Den andra halvan av lägenheten ägs av en annan man som också bor i lägenheten.
När Wallin köpte sin halva av lägenheten år 2013 kunde en riksdagsledamot som kom från en annan valkrets än Helsingfors eller Nyland få förhöjd kostnadsersättning om bostaden ledamoten bodde i ägdes av ledamoten själv eller av ledamotens make eller maka.
Förhöjningen är 493,40 euro per månad, från 1 315,75 euro till 1 809,15 euro.
Enligt Iltalehti kontaktade Wallin riksdagens administrativa chef Pertti Rauhio för att få förhöjd kostnadsersättning trots att andra halvan av bostaden varken ägdes av honom eller av hans dåvarande fru Elina Pirjatanniemi. Rauhio gick med på arrangemanget trots att det stred mot riksdagens dåvarande anvisningar för kostnadsersättningar, och anvisningarna ändrades.
Wallin själv medger till Iltalehti att han ansökte om förhöjd kostnadsersättning för bostaden men nekar till att han skulle ha påverkat beslutsfattningsprocessen.
– Jag diskuterade med Rauhio men jag kan inte bedöma om anvisningarna uppdaterades på grund av det. Riksdagens kansli agerar under tjänsteansvar och förbereder ärenden, och kanslikommissionen gör, eller låter bli att göra, sina egna beslut, säger Wallin till Iltalehti.
Iltalehti har tidigare rapporterat om oklarheter i riksdagsledamöterna Teuvo Hakkarainens (Sannf), Ville Vähämäkis (Sannf) och Olli-Poika Parviainens (Gröna) boendearrangemang.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit