Inför jaktsäsongen: Släpp inte lös hunden om du ser tecken på fågelinfluensa – ”Jägare har en viktig roll”
Fågelinfluensan, närmare bestämt subtyper av influensa A-virus som är specifika för fåglar, har blivit ett bekant virus i Asien och Europa under de senaste åren. Nytt för i år är att viruset har spridit sig till pälsdjursfarmer.
Även om spridningen av viruset inte förväntas påverka årets jakt i stor utsträckning, är det en varningssignal som inte bör ignoreras, säger jägaren Chris Karppinen.
Att hålla hunden borta från döda djur kan vara lättare sagt än gjort.
Det gäller att undersöka området: har man sett något tecken på fågelinfluensa ska man undvika att släppa iväg hunden.
– Tyder någonting på att fåglarna skulle ha försvunnit eller att det finns mindre än vanligt av dem på området bör man vara alert, säger Karppinen.
För två år sedan var fågelinfluensan aktuell i Halikko. Det skedde ett kraftigt utbrott.
Livsmedelsverket utfärdade en skyddszon som sträckte sig ända fram till Sagu.
– Det är den närmaste kontakten jag har haft med fågelinfluensa, säger Karppinen.
Enligt Karppinen måste man också komma ihåg att viruset kan smitta från en räv till en hund.
– Risken för att vi jägare ska smittas av fågelinfluensa är mycket liten. Det finns en lite högre risk i jämförelse med tidigare år. Den förhöjda risken att insjukna gäller också hundar det här året, säger Karppinen medan han förklarar den senaste riskanalysen.
Karppinen, en erfaren jägare och biolog, betonar vikten av att vara försiktig inför årets jaktsäsong.
– Trots att fågelinfluensan ännu inte har påträffats hos viltfåglar i år, har några isolerade fall rapporterats bland sjöfåglarna kanadagås och ejder.
För Karppinen är inte mängden byte det viktiga, snarare att vara ute i skog och mark.
– En hel del jaktdagar i skogen kommer det bli. Det viktigaste är inte antalet byten, utan närmare den upplevelse man får ute i naturen.
Han kommer att jaga i hemtrakterna i Sagu.
– Sagu är ett bra område att jaga på. Skogsfågeljakt är däremot svårt här. Det finns så lite av dem, men här finns mycket hjort, ringduva och exempelvis änder, säger han.
Artikeln fortsätter efter videoklippet.
Virusets förmåga att mutera
Karppinen påpekar att en av de mest oroande aspekterna med fågelinfluensan är virusets förmåga att mutera och förändra sitt beteende.
– Jägare som regelbundet rör sig ute i naturen har en viktig roll. Vi ska hålla koll på eventuella tecken som tyder på sjukdom hos fåglar och andra djur. Att vara uppmärksam och rapportera misstänkta fall är avgörande för att förhindra spridning.
En intressant observation är att fågelinfluensan i år ser ut att påverka måsar mer än andra sjöfåglar.
– Fågelinfluensan överförs vanligtvis dåligt från fåglar till däggdjur, men enstaka fall av smitta har rapporterats, säger Karppinen.
Livsmedelsverket och andra myndigheter ger riktlinjer för att minimera risken för smittspridning.
Det rekommenderas att undvika jakt i områden där massdöd av fåglar eller fågelinfluensa har konstaterats.
Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hundars hälsa.
– Det är vanligt att hundar används vid fågeljakt. För att skydda både människors och hundars hälsa är det därför bäst att inte jaga i områden där det är uppenbart att fågelinfluensa förekommer, skriver Livsmedelsverket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.