Förflytta dig till innehållet

Informationsbaserat ledarskap

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sjukvårdsdistriktet betonar betydelsen av kunskapsbaserat ledarskap i sin strategi för 2021-2022. Sjukvårdsdistriktet konstaterar även att de i sina IT-system har en kunskapsbas som tillsvidare inte utnyttjas tillräckligt för ett funktionellt och kunskapsbaserat ledarskap.

I den nyligen presenterade Nationalspråksstrategin konstateras att ”Informations- och kunskapsbaserad ledning är väsentligt när det gäller att ordna service på både finska och svenska. Utan information, statistik och data om språkgrupperna kan inte tjänsterna dimensioneras och planeras rätt.”

I dag finns det inte sådan statistik eller information – varken Pargas, Kimitoön eller Åbo kan presentera statistik eller information som visar på behovet av vård och omsorg för respektive språkgrupp.

Om inte de nuvarande vård- och omsorgsgivarna kan presentera sådan information hur ska då det nya välfärdsområdet kunna planera och dimensioner de språkliga tjänsterna så att man kan erbjuda jämlik och kvalitativ service.

Välfärdsområdet kommer alltså vara tvunget att organisera verksamheten så att de språkliga tjänsterna kan ordnas jämlikt utan sådan information. Som jag ser det krävs det att tjänsterna organiseras in under en tvåspråkig vårdcentral med fri rätt och skyldighet att ordna service och tjänster så att de uppfyller vårdområdets kvalitetskrav i de tvåspråkiga kommunerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit