Förflytta dig till innehållet

Inga arkeologiska hinder för koloniträdgård i Korois

Möjlig plats för en koloniträdgård. Karta: Åbo stad


Området mellan elcentralen i Korois och Raunistula, invid Lillån, kan bli Åbos nästa koloniträdgård.
Åtminstone finns det inga arkeologiska hinder, enligt en utredning som Åbo stad beställde av företaget Muuritutkimus.
Hyresavtalen för de cirka 60 kolonistugorna vid Kuppis koloniträdgård går ut år 2020. Åbo stad i flera år utrett om den platsen kunde användas till annat, samt var man i så fall kunde placera en ny koloniträdgård.
Ett förslag är på en del av det 10,5 hektar stora området i Korois. För att kunna placera en koloniträdgård där krävs en ändring i områdets detaljplan. Nu är detaljplanen ämnad för fabriks- och lagerkvarter. Därför krävdes den arkeologiska utredningen.
Man har tidigare hittat rester från stenåldern på den norra delen av området – bland annat bitar av lerkärl, rester av vävstolar samt kisel.
I samband med den nya utredningen hittade man bland annat en berlock gjord av en björntand och ett mynt från tsaren Peter den stores tid. Nya fasta forntidsfynd hittades inte.

 
Staden tillsatte för några år sedan en arbetsgrupp som utredde möjliga platser att bygga en ny koloniträdgård på. Korois bedömdes vara det bästa alternativet.
Följande för- och nackdelar har listats för området: Befintliga gång- och cykelvägar, kollektivtrafiken, möjligheter till vatten- och avloppsnät, odlingsbar mark och möjligheten att ta bevattning från Patis å. Som nackdel ses närheten till järnvägen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit