Förflytta dig till innehållet

Insamling till Hassan Zubier nästan uppe i 7.000 euro

Hassan Zubier. Foto: Pia Heikkilä


Insamlingen till en av hjältarna som ingrep på Salutorget i Åbo, Hassan Zubier, är nästan uppe i 7000 euro. Nästan 160 personer och företag har hittills donerat pengar.
Zubier var på semester i Åbo när knivattacken där två människor dog inträffade i augusti i fjol. Han ingrep och försökte rädda två kvinnor och knivhöggs själv fyra gånger. Ett hugg träffade ryggmärgen och skadorna gör Zubier rullstolsbunden för resten av livet.
Vasabon Sonya Höstman startade insamlingen via insamlingsorganisationen Gofundme för lite över en vecka sedan.
Hon ville egentligen starta en insamling tidigare, men fick vänta ett tag för att hitta ett smidigt sätt att samla in pengar på. Hon kontaktade Zubier som inte ville starta en insamling själv, men är glad och tacksam över att någon ville göra det. Höstman hjälpte honom och via Gofundme går pengarna direkt till hans konto.
Resultatet är nu nästan 7000 euro och många har skrivit meddelanden och hälsat till Zubier och tackat honom för hans insats. Han har även själv svarat och skrivit att han är tacksam över hjälpen. Efter att han skadades i knivattacken tvingades han sluta arbeta som ambulanssjukvårdare, vilket innebar ett stort inkomstbortfall för hans familj.
Merparten av de som skickat pengar är österbottningar, men det har kommit in pengar även från andra orter, berättar Höstman. Hon hoppas nu att också Åbobor skulle upptäcka insamlingen.
– Genom insamlingen kan vi visa högaktning från Finland, att vi beklagar det som hände. Hassan var ju bara på semester här och nu ska han sitta i rullstol hela livet, säger Höstman.
Hon kommer antagligen att besöka Zubier och hans familj i Sverige i ett senare skede.
Insamlingen hittas via den här Facebooksidan.
En svensk organisation ordnade i fjol en liknande insamling till Zubier.

Knivattacken

  • Två människor dog och åtta skadades i knivattacken i Åbo den 18 augusti.
  • Gärningsmannen marockanen Abderrahman Bouanane hade sökt asyl i Finland våren 2016 men fått avslag.
  • Det är första gången som polisen utreder mord och mordförsök som begåtts i terroristiskt syfte.
  • Åtalsprövningen beräknas vara klar i slutet av januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit