Förflytta dig till innehållet

Insändare: Förstora, inte förskjuta centrum

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Avsikten med Vapparvägens nya affärsområde är inte att förskjuta (ÅU 29.11.2017) utan snarare förstora Pargas centrum norrut. Som förtroendevald tror jag på tjänstemännens information om att man tvärtom vill värna om att Malmen ska ha kvar möjligheterna att förbli ett livligt bostadscentrum med service nära till hands.
Därom vittnar bland annat att det nya affärsområdet i huvudsak planeras för mataffärer. En gräns för hur stora affärslokalerna maximalt får utformas har dragits just för att multivaruhus av Prismatyp, som konkurrerar med specialaffärer, inte etableras.
Ett köpcentrum med större dagligvaruutbud och därmed större konkurrenskraft medför förhoppningsvis att ortsborna handlar på hemorten istället för hos grannorterna.
Men viktigt är att norra centrum sammanbinds med södra centrum Malmen på ett vettigt sätt så att de stöder varandra och bildar ett enhetligt centrum. Det här kan ske till exempel genom flertalet bostäder som igen planeras till Kyrksundsstranden.
Sundstranden, ända till Kyrkbron, har rum för en rad bostäder. Likaså Strandvägens infart. Och inte att förglömma St1- tomten som nu mest liknar ett föga lockande flygfält.
Mer bostäder centralt ger mer folk som anlitar lokala butiker och företag.
Även om NTM-centralen sägs vara helt ointresserad av att förnya den 70 år gamla Skärgårdsvägsbron (Sundsbron), anser jag att man nu borde ta tillfället i akt och bygga en ny samtidigt som en ny avfart byggs till nya affärsområdet och en ny rondell vid Reimaris korsning. En två meter högre bro skulle möjliggöra trafik med dagens motorbåtar i Sundet.
Flera flugor i en smäll är effektivt och förmånligare.
Folke Pahlman
Ledamot i stadsfullmäktige och bygg- och miljönämnden
Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit