Förflytta dig till innehållet

Insändare: Vi måste sluta blunda för sexuella trakasserier i Svenskfinland

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den här veckan är historisk i Svenskfinland. Svenskfinland säger vi med. Ingen gruppering, ingen bransch, ingen går fri från övergrepp och trakasserier. Och även om tystnaden här hos oss har varit påtaglig betyder det inte att Svenskfinland varit fritt från sexuella trakasserier och övergrepp. Tvärtom. Men nu är vi inte längre tysta.
I likhet med många branscher är Svenskfinland en tätt sammansvetsad grupp där alla känner alla. Sexuella trakasserier och övergrepp är ett känsligt ämne och många har inte velat uttala sig för att sammanhangen så små och det finns en risk att någon känner igen sig i beskrivningar, platser och kanske till och med händelser. Skammen ligger tyvärr till stor del hos den utsatta, även om hen inte ska behöva känna någon skuld. Men nu måste det här få ett slut.
Tillsammans samlar vi oss mot denna tystnadskultur. Tillsammans skapar vi medvetenhet kring sexuella trakasserier och övergrepp som sker på våra arbetsplatser, i studiesammanhang, vänskapskretsar och bakgårdar. Svenskfinland är också sexistiskt, i Svenskfinland sker också övergrepp som inte borde få ske, Svenskfinland är inte fritt från skuld. Vi måste sluta skuldsätta offer, vi måste sluta skydda förövarna. Inte alla män, men väldigt många. 6111 kvinnor har skrivit under på att de vill se ett slut på övergrepp och trakasserier i vår egen ankdamm. Bara det visar att med stor sannolikhet har någon i din bekantskapskrets varit en av dem som utsatt en kvinna på ett eller annat sätt. Mot hens vilja.
Så nej, inte alla män, men väldigt många finlandssvenska. Svensk Ungdom vill att vi slutar tysta ner, och tar ställning mot sexuella trakasserier och övergrepp också i Svenskfinland. #dammenbrister #metoo
Sonja Rodén
Ordförande för jämställdhetsutskottet i Svensk Ungdom
Jenna Vierinen
Verksamhetsledare för Svensk Ungdom i Nyland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit