Förflytta dig till innehållet

Insändare: Vindkraftsstöden går till utländska placeringsfonder

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då Forststyrelsen meddelar om planering av ett stort antal vindkraftverk på sina marker upplevs detta som en lottovinst i kommunerna. Forststyrelsen är inte vilken som helst småföretagare utan ett ansett statligt verk som förvaltar land- och vattenområden som omfattar 12,5 miljoner hektar.
Planläggningen går smidigt och bromsas inte upp av besvär. Det är ju fråga om ett statligt verk, som kommuninvånarna indirekt äger.
2009 meddelade Forststyrelsen om sin plan att bygga 18 kraftverk i Kuolavaara-Keulakkopää i Kittilä-Sodankylä i Lappland.
Planen framskred snabbt och även Fortum var med i projektet. (Fortums vd Pekka Lundmark meddelade 7.9.2017 i en intervju för Reuters att Fortum inte är intresserad av vindkraft.)
Fyra år senare 2013 sålde Forststyrelsen och Fortum förutom projektet Kuolavaara-Keulakkopää även projektet i Joukhaisselkä till det engelska investeringsbolaget Impax Asset Management. Sammanlagt 26 kraftverk.
Forststyrelsens verksamhetsprincip går ut på att vindkraftsområdet planeras färdigt och sedan säljs projektet till högstbjudande. Sålunda har Forststyrelsen på sina marker ett stort antal så kallade vindkraftsparker, som sålts till utländska bolag.
Utländska investeringsbolag äger redan cirka en tredjedel av vindkraftverken i Finland och andelen ökar hela tiden.
I dessa transaktioner förekommer bolagen Wpd Finland Oy (Tyskland), OX2 (Sverige), Allianz Capital Partners (Tyskland, England, USA, Singapore) och ovannämnda brittiska Impax. De är alla förmögna investeringsbolag som styr sina vindkraftsvinster till utländska konton.
Skattebetalarnas vindstödspengar, som är avsedda att utveckla vindkraften i vårt land, gynnar i stället utländska investerare. Forststyrelsen och Fortum understöder detta med sin verksamhet.
Det överdrivet rikliga vindkraftsstödet har tack vare de statliga bolagen resulterat i en snedvriden och förnuftsvidrig oönskad situation.
Det nya stödsystemet som baserar sig på anbudsförfarande kommer ytterligare att öka den här handeln. I startgroparna ligger därför redan projekt som omfattar 3 000–3 500 vindkraftverk.
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit