Förflytta dig till innehållet

Isläget utmanar förbindelsebåtstrafiken

m/s Viken kör Pargas södra rutt där isläget varierar. Runt Kuggö är isen mellan 25 och 30 centimeter tjock, men på vissa ställen kan det finnas öppna råkar. Foto: Jan Eriksson


Den senaste veckans köldknäpp har lagt lock på stora delar av Skärgårdshavet och på många förbindelsebåtsrutter har fartygen bytts ut mot svävare.
m/s Falkö på Nagu norra rutt kämpar ännu på i isen men kör inte längre till Lavarn på Norrskata.
Förbindelsebåten m/s Eivor på Utörutten har bytts ut mot m/s Kökar som har bättre isegenskaper, säger Mikko Fagerroos vid Saariston Meritie som tog över trafiken för en månad sedan.
– Det blev en riktig isvinter och den nya organisationen testas genast. Vidskärsfjärden är öppen på vissa ställen, men vid stränderna växer isen snabbt. Det är också väldigt lågt vattenstånd och med Eivor är det svårt att svänga vid till exempel Jurmo.

m/s Eivor ersätts av m/s Kökar på Utörutten. ÅU-foto


Fagerroos kör också Korporutten med m/s Fiskö, men där har man tagit svävaren i bruk för dem som inte har egna fordon att färdas med över isarna.
Runt Nagu Berghamn ligger ett cirka 15 centimeter tjockt istäcke, men Kenneth Jansson säger att isarna ändå inte är något att lita på.
– Isen lade sig lite sent så den har inte riktigt hunnit växa. Den är väldigt ojämn och ingenting att lita på. Vid strömställena är den tunn och det är för riskabelt att åka ut med fyrhjulingen.
Också Jan Eriksson ombord på m/s Viken på Pargas södra rutt uppmanar folk att vara försiktiga om de ger sig ut på isen.
– Man ska komma ihåg att vi inte haft is ens i två veckor och man ska nog veta var man rör sig. Här finns råkar och plötsligt kan det finnas 100 meter öppet vatten som inte har frusit ens under natten.

Isen har lagt sig över stora delar av Skärgårdshavet. ÅU-foto


Mellan Iniö och Houtskär är isen cirka 15 centimeter tjock och några modiga har redan kört mellan de två kommundelarna med fyrhjuling. Men några bilisar lär det inte bli, säger Mikael Andersson som tidigare isvintrar har skött om isvägen.
– Det är så mycket snö på isen att den inte riktigt vill växa. Isen är inte alls så bra som jag trodde den skulle vara.
Vid Meteorologiska institutet säger isforskaren Patrick Eriksson att det inte är något ovanligt att isen lägger så sent som i slutet av februari. Det har utlovats fortsatta minusgrader och isen kan komma att fortsätta ännu ett par veckor uppskattar Eriksson.
– På de ställen där det bildas nyis är snötäcket tunt och det gör att isen växer snabbt och blir till fin och stark kärnis. Men redan i mitten av mars börjar solen värma så mycket att iskristallerna börjar smälta och blir till pelare inne i isen. Det gör isen förrädisk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit