Förflytta dig till innehållet

Jämlik fastighetsbeskattning?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regeringen vill förnya fastighetsbeskattningen – målet är en rättvis modell. Men enligt finansministeriets förslag skulle det på många håll i praktiken betyda att beskattningsvärdet ökar.

Fastighetsbeskattningen är kommunal angelägenhet. En kommun fastställer själv sin skattesats inom det intervall som står i lagen. Finansministeriet utgår från att varje kommun vill samla ihop samma totalsumma fastighetsskatt som tidigare. Men finansministeriet vill hitta en modell där beskattningsvärdet skulle kunna uppdateras varje år.

Beskattningsvärdet är tänkt att fastställas utifrån marknadspriserna i området, det vill säga bland annat genom att man tittar på genomförda markköp och värdet på nybyggda fastigheter. Målet med reformen är att beskattningsvärdet ska bättre avspegla marknadspriserna för mark och fastigheter i ett visst område.

Vi seniorer har inget emot att beskattningsvärdet avspeglar marknadsvärdet på mark och fastigheter så länge det är rättvist och jämlikt. Problem uppstår när man börjar uppskatta beskattningsvärdet utgående från ortvisa prisnivåer på den fria marknaden – vilket medför att beskattningsvärdet påverkas av värdet på grannens fastighet. En sådan modell försätter fastighetsägarna i en ojämlik ställning – i ett beroende av grannarna. Modellen beaktar inte heller ägarens betalningsförmåga.

Seniorerna anser att det finns anledning att be grundlagsutskottet göra en bedömning av finansministeriets förslag till reform av fastighetsbeskattning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit