Förflytta dig till innehållet

Jani Tuomaala är ingen jazzälskare men kan försäljning – han är Baltic Jazz nya verksamhetsledare

Emilia Örnmark
två personer på en vintrig balkong
Baltic Jazz verksamhetsledare Alexandra Lönnström ger över rodret åt Jani Tuomaala.

Ledningen bakom Baltic Jazz-festivalen har genom sitt val av ny verksamhetsledare satsat på mångsidig kunskap inom försäljning och marknadsföring.

Jani Tuomaala, med mångårig erfarenhet som försäljnings- och marknadsföringschef för det Salobaserade företaget Falmek, är dessutom bosatt på orten. Det var inte de fem övriga som sökte jobbet.

På Falmek jobbade Tuomaala tätt med företagets vd, bland annat i uppgifter som import av trädgårdsmaskiner från bland annat Asien och Europa.

ÅU:s reporter får träffa Tuomaala under hans andra arbetsdag på Baltic Jazz-kontoret i Dalsbruk. Med är också Alexandra Lönnström, den tidigare verksamhetsledaren, som hjälper Tuomaala på traven fram till jul.

– Jag hade redan från början känslan att det här är ett bra jobb för mig. Att det bjuder på utmaningar är bara positivt, säger Tuomaala.

En av dem är svenska språket, något som gjorde att Tuomaala ändå funderade två gånger innan han sökte jobbet. Under intervjun blandar vi de två språken och det fungerar bra.

– Jag är lite försiktig med att prata svenska. Mitt nyårslöfte blir att prata betydligt mera svenska nästa år än vad jag gjort i år.

Jani Tuomaala

  • Aktuell som: Baltic Jazz nya verksamhetsledare.
  • Bor: I Dalsbruk sedan år 2011. Född i Uleåborg, flyttade som 7-åring till Tykö och tre år senare till Salo.
  • Familj: Frun Mikaela, barnen Luukas och Vilma, hunden Jovi och skäggagamen Luna.
  • Favoritartister: Bon Jovi, U2.
  • Hobbyer: Har spelat golf och volleyboll. Spelar nu tennis och ska börja med padel.
  • Bästa platsen på Kimitoön: Senatsberget på vintern och Baltic Jazz eller svärmors stuga på sommaren.

En rejäl dos svenska fick Tuomaala under coronapandemin, då han fick rycka in som hemmalärare för dottern Vilma, som går i den svenska skolan i Dalsbruk. I samband med pandemin blev Tuomaala permitterad från Falmek, och sade senare upp sig då han insåg att det knappast blir aktuellt att återvända.

Efter tre år hemma ser Tuomaala fram emot att börja jobba igen, även om han uppskattade att ha mycket tid för barnen.

Gillar du jazz då?

– Jag har inte lyssnat på jazz, det är inte min favorit. Men jazzens historia och musikerna är bekanta, säger Tuomaala.

Han går nu inför att börja lyssna mer på jazz.

– Som liten lyssnade jag till och med på Metallica men också på mainstream popmusik. Nu är jag mer en Bon Jovi-typ, säger Tuomaala och tillägger att familjens hund faktiskt heter Jovi efter diverse övertalningar.

Baltic Jazz har annat musikkunnigt folk i organisationen, till exempel festivalens konstnärliga ledare Antti Sarpila och jazzföreningens ordförande Sanna Järf.

Baltic Jazz-festivalen i sig är ändå mycket välbekant för Tuomaala. Han är en trogen besökare av speciellt jazzgatan och Jatkot-konserterna och på senare år även av barnkonserterna.

I år ska det bli en normal festival

Baltic Jazz-teamet siktar på en vanlig sommar och på att kunna genomföra festivalen utan begränsningar och restriktioner. År 2020 inhiberades festivalen helt, året därpå genomfördes den enligt coronakoncept och inte heller i fjol kunde man löpa linan helt ut.

konsert i en park. Publik bakifrån Arkiv/Adrienne Westerback
På Baltic Jazz kontor i Dalsbruk blickar man redan framåt mot det här: sommar och jazzfestival i Dalsbruk.

Tuomaalas utvecklingsidéer handlar just om försäljning och marknadsföring av festivalen, till exempel kan det komma att handla om fler samarbetspartners och att sätta krut på biljettförsäljningen.

Jazzgatan är dock något som föll bort i och med coronan och har inte ordnats på två år. Vad tänker Tuomaala om det?

– Det här är ett beslut som fattas tillsammans med styrelsen. Men jazzgatan är ju trevlig och viktig för de lokala. Jazzgatan skapar festivalfeelis. Vi ska se, säger Tuomaala.

En gata full av folk och försäljningsståndArkiv/Adrienne Westerback
De senaste två åren har festivalen inte haft någon Jazzgata. Den nya verksamhetsledaren tycker att jazzgatan skapar festivalfeelis.

Välskött jobb att ta över

Tuomaala har inledningsvis fått ta itu med uppdatering av webbsidan, kontakta samarbetspartners och ta sikte på offentliggörandet av festivalprogrammet i januari. Han säger att det är lätt att ta över efter Lönnström eftersom jobbet är oerhört välskött och all arkivering i perfekt skick.

Lönnström börjar jobba vid familjens företag Ten Textiles.

– Det har länge hetat att ”sen någon gång” ska jag börja jobba där, och nu kändes det som en lämplig tidpunkt. Jag har lärt mig massor under mina fem år här, men nu är det dags för följande steg, säger Lönnström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit