Förflytta dig till innehållet

Finlandssvenska jordbrukare välkomnar planer på ombudsman

ÅU-foto

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ger tummen upp för att jord- och skogsbruksministeriet börjar bereda inrättandet av en livsmedelsombudsman i Finland.

SLC:s vice ordförande Mats Nylund säger:

– Producenterna har i många år påtalat att den finländska livsmedelsmarknaden behöver en livsmedelsombudsman. Det är en mycket viktig signal att minister Leppä nu tar tag i frågan på allvar.

Nylund säger att ombudsmannen måste få befogenheter för att på eget initiativ inleda processer för att utreda olägenheter samt eventuellt sanktionera.

SLC välkomnar också att arbetsgruppen tar fram ett underlag för lagstiftning om livsmedelsmarknaden.

Många utredningar har visat på att producenterna har en svag ställning i den finländska livsmedelskedjan, menar SLC.

SLC:s ordförande Holger Falck säger:

– Eftersom den nuvarande lagstiftningen inte erbjuder tillräckliga verktyg för att skapa balans inom livsmedelskedjan och ta tag i ojusta handelsmetoder, behövs nya åtgärder även på lagstiftningsnivå. I slutändan har det visat sig att det är bonden längst ner i kedjan som hamnar i kläm på grund av livsmedelskedjans obalans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit