Förflytta dig till innehållet

Julia Tunturi: Skönt att kunna satsa fullt ut

Lämnar de svartvita. Julia Tunturi (med bollen) spelar i Damallsvenskan och Eskilstuna nästa säsong. Arkivfoto: Hannes Nyberg


Den Pargasbördiga 21-åriga mittfältaren Julia Tunturi står inför ett stort steg som fotbollsspelare. Hon skrev förra veckan på ett tvåårigt kontrakt med Eskilstuna United i Damallsvenskan och kan nu titulera sig fotbollsproffs.
I och med flytten kan hon nämligen fullfölja sin satsning på fotbollen – på heltid.
– Inte är det några stora summor det handlar om, men är man tillräckligt sparsam så klarar man sig, konstaterar hon glatt.
Transfern till Damallsvenskan och Eskilstuna fick egentligen sin början via en fotbollsintresserad bekant som bor nära Eskilstuna och uppvaktade klubben med videoklipp.
– Den första kontakten togs för en dryg månad sedan, så det gick rätt fort då det blev av. De bjöd in mig på en provträning och erbjöd ett tvåårigt kontrakt.
Tunturi har redan en tid drömt om spel utomlands och är nöjd med den nya utmaningen hon nu står inför.
– Jag är glad att jag tog mig tiden att mogna och inte flyttade för tidigt. Året i TPS var nyttigt och jag gick mycket framåt som fotbollsspelare. Jag känner att jag nu är mentalt redo för det här steget.
Eskilstuna United blev i fjol trea i Damallsvenskan och siktar på att ta SM-guld inom några år. Något som Julia Tunturi inte skulle tacka nej till.
– Det känns som ett perfekt läge att komma in i en klubb som medvetet satsar på unga spelare och att nå större framgångar. För mig personligen känns det också fint att nu kunna satsa till hundra procent på fotbollen och ha alla förutsättningar att bli så bra som jag bara kan.
Konkurrensen blir förstås tuff och en plats i startelvan är ingalunda given – trots landslagsstatusen.
– Men jag gillar utmaningar och motiveras av dem, säger Tunturi som ingår i landslagstruppen som Anna Signeul tog ut till VM-kvalmötet med Israel i Helsingfors på söndag.
Där är den enda målsättningen tre poäng, precis som mot Serbien för en månad sedan. Den gången fick Tunturi nöja sig med en plats på läktaren medan likaså Piffenfostrade Anna Westerlund gjorde fulla 90 minuter.
För den målmedvetna 21-åringen handlar det om att bygga karriären steg för steg. Varje dag ska saker göras rätt för att ta ett steg till mot nästa målsättning. Att kunna vara fotbollsspelare på heltid är ett steg på den vägen.
– Jag vill en dag kunna se tillbaka på det jag gjort och kunna vara nöjd med att jag gjort det bästa jag kan för att bli en så bra person och fotbollsspelare jag kan bli.
VM-kvalmatchen Finland–Israel kan ses på TV1 och Yle Arenan på söndag med start klockan 13.55.
Läs ocksåSkador stör inte Julia Tunturis utlandsdrömmar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit