Förflytta dig till innehållet

Julmarknadsöppning i solsken på gamla stortorget – så här såg det ut!

Den traditionella julmarknaden på Gamla Stortorget fick en en lyckad öppningsdag, om man får tro de försäljare som ÅU pratade med. Vädret var på försäljarnas sida, vilket kan ha bidragit till den stora uppslutningen. Stundvis var det riktigt trångt om saligheten.
Julmarknaden handlar inte bara om försäljning. Under dagen framfördes olika programpunkter. I en stuga fick barnen lämna sina önskelistor åt jultomten och tomtemor, i ett hörn av torget framfördes körsång och framför det gamla rådhuset uppträdde jonglörer.
På Katedralskolans innergård var försäljare av olika sorters lamm- och fårprodukter samlade. Hempmon Tila från Iniö, som säljer garn och andra ullprodukter var en av de gårdar som var på plats.
–  Annars är vi inte så ofta på marknad, men det här är en lite annorlunda tillställning tycker jag. Här har ju många som sysslar med ull och fårkött samlats på ett ställe. Det har varit många personer som kommit fram för att diskutera med oss, berättar Jorma Pitkäjärvi.
Det här är femte året som Hempmon Tila är på Gamla Stortorgets julmarknad. Enligt Pitkäjärvi är det ovanligt mycket folk på plats för att vara första dagen, vilket han tror kan bero på vädret.

Arkiv/ÅU

Jorma Pitkäjärvi från Hempmon tila på Iniö. Foto: Fredrik Häggman.


 
får, julmarknad, julmarknaden på gamla stortorget 2017

På Katedralskolans innergård fanns också levande får. Foto: Fredrik Häggman.


På Kloster-Mellangatan var det trängsel. Foto: Fredrik Häggman.


”Mycket folk i rörelse”
På marknaden fanns en stor variation i saker att köpa. Viveca Lundqvist från Nagu hörde till dem med en tydlig nisch. Hon hjälpte idag sin syster med att sälja pepparkakshus. Systern själv kunde inte vara på plats.
– Vi säljer bara på marknader, främst här i Åboland även om vi nån gång har varit till Ekenäs och sålt. På Pargasmarknaden brukar man få särskilt mycket sålt, men jag tycker nog det har gått bra hittills här också. Det har varit mycket folk i rörelse.
Varför börjar man med marknadsförsäljning?
– Det är ju en bra biinkomst. Dessutom är det ganska trevligt, folk minns en från år till år och vill ha samma sak som året innan, berättar Lundqvist.
Julmarknaden på Gamla Stortorget har ordnats i över 20 år, och besöktes i fjol av 105 000 personer. Tidigare var det Åbo stad som stod för arrangemanget, men sedan 2012 är det föreningen Turun Suurtorin keskiaika som ordnar marknaden. Föreningen har fått sitt namn av den stora medeltidsmarknaden som ordnas på sommaren.
Julmarknaden ordnas varje lördag och söndag de tre kommande veckorna. Programmet hittas på evenemangets hemsida.
får, julmarknad, julmarknaden på gamla stortorget 2017

Juleljus. Foto: FredrIk Häggman.


får, julmarknad, julmarknaden på gamla stortorget 2017

Jonglörer som showar framför gamla rådhuset. Foto: Fredrik Häggman.


får, julmarknad, julmarknaden på gamla stortorget 2017

Mycket folk på julmarknad. Foto: Fredrik Häggman.


får, julmarknad, julmarknaden på gamla stortorget 2017

Julbelysning också på Gamla Stortorget. Foto: Fredrik Häggman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit