Förflytta dig till innehållet

Kaj Kivinens bänkprojekt

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Härom dagen då jag gick längs Gertrudsgatan blev jag glad. I korsningen Gertrudsgatan och Karinsgatan, vid Galgbergets fot, finns en inbuktning. I den inbuktningen ville kulturpersonen och vännen Kaj Kivinen ha en bänk, bredvid sin klocka.

Redan som medlem i ledningen för Gertrudsbackens stadsdelsförening (Asukasyhdistys Kerttuli) hade Kaj Kivinen visioner för platsen. Hans bänkprojekt stannade av i november 2011. I mars 2012 kom sorgebudet att han avlidit.

Jag kom att bli bekant med Kaj Kivinen bland annat via SFP i Åbo. Jag minns ett oplanerat möte med honom i Porthansparken. Han berättade då för mig om sina visioner. Han hade en idé om en bänk, som fanns i Observatoriet på Vårdberget.

I september 2019, då Observatoriet firade 200 år med öppet hus, fick jag möjlighet besöka Observatoriet och se bänken som han avsåg. Det handlade om en skulptur där en herreman sitter på en bänk.

Under 2013 fortsatte jag som god vän Kaj Kivinens bänkprojekt, så väl jag kunde. En torsdag i februari 2013 möttes Gertrudsbackens stadsdelsförenings ordförande och jag på Karinsgatan vid Galgberget.
Jag fick ta del av ”Kivisen penkki” som innehöll noggranna anteckningar för en bänks placering vid en inbuktning. Det fanns två platser där bänken kunde placeras vid Galgberget, nuvarande och en plats på Karinsgatans sida. Också en minnesplaketts placering hade noggrant antecknats.

När Gertrudsbackens stadsdelsförening valde ny ordförande 2019 fick bänkprojektet nytt liv.

När jag den 18 maj i år når Gertrudsgatans backkrön noterade jag människor sitta på något. Där stod en bänk! Ingen staty. Exakt på den plats som Kaj Kivinen visionerat om. Bänken, med ram av stål och sittyta av faner, blänkte i solljuset. Jag satte mig ner på bänken för att känna efter: Nu myser Kaj från sin molnkant…

Magnus Taxell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit