Kakola avloppsreningsverk bygger nytt för att bli av med skadliga ämnen

Läkemedelsresterna i avloppsvattnet är ett problem. Det medger Jarkko Laanti, kvalitets och miljöchef vid Kakola reningsverk.
Reningsverket deltog för ett par år sedan i Finlands miljöcentrals undersökning EPIC om läkemedelsrester och i hur pass hög grad det skulle vara möjligt att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester redan innan det når reningsverket.
Från till exempel sjukhus och vårdinrättningar kommer det en hel del medicinrester och ett sätt att minska på den skada som resterna gör i miljön skulle vara att behandla avloppsvattnet före det når reningsverket.
— Ja, det skulle vara både bra och möjligt att behandla avloppsvattnet där det uppstår. Men det handlar förstås om pengar, säger Laanti.
Laanti ser helst att de miljöskadliga ämnena behandlas som en helhet. Till den helheten hör förutom läkemedelsrester till exempel plaster, mjukgörare av plaster (ftalater) och PFAS-ämnen.
— Jag är övertygad om att olika skadliga ämnen är framtidens stora utmaning. Mjukgörare och PFAS-ämnen finns överallt i vardagen, säger Laanti. Det lossnar miljöskadliga ämnen från kastruller, stekpannor, möbeltyger, pizzakartonger, för att nämna några exempel.
Som ett led i att försöka minska på de skadliga utsläppen kommer Kakola avloppsreningsverk att låta bygga en ny enhet som behandlar renat avloppsvatten med ultraviolett ljus.
Ljuset dödar alla sjukdomsalstrare och det är möjligt att strålningen har effekt också på en del läkeämnen och andra skadliga ämnen.
Den nya UV-bassängen byggs i samband med det nya utsläppsrör som är aktuellt vid reningsverket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.