Förflytta dig till innehållet

Kampen mot fjärilarna som inte finns

kvinna med glasögon och randig topp

Hen försöker schasa bort fjärilarna.

De är stora och kommer nära, väldigt nära.

Hen schasar och viftar, blir allt mer förtvivlad. Hen är rädd för dem.

Det finns inga fjärilar. Det är bara hen som ser dem.

Men för hen är de i högsta grad verkliga.

Det goda i dag är att det talas om psykiskt illamående och mental ohälsa som aldrig förr.

Medvetenheten har ökat om att det är rätt vanligt att må dåligt på olika sätt.

Förhoppningsvis sänker det också tröskeln att söka hjälp för den som behöver stöd, inte bara då när november tar sitt järngrepp med knotiga och hårda fingrar och dagen mörknar vid halv fyra på eftermiddagen.

Också många unga människor vågar i dag tala om sitt mående på att helt annat sätt än tidigare.

Det är fint och ett steg i rätt riktning.

Samtidigt är det många som är förtvivlade över långa köer till mottagningar och vård.

Därför är det välkommet att välfärdsområdet Varha i Egentliga Finland sedan september har en digital klinik för psykisk ohälsa, som komplement till de traditionella mentalvårdstjänsterna i bland annat Åbo, Pargas och Nådendal.

Också Kimitoön är med. Där har invånare sedan i fjol kunnat få hjälp på distans från en privat serviceproducent, skriver Varha i ett pressmeddelande.

En fördel med de digitala mentalvårdstjänsterna är att de enligt Varha kan erbjudas på finska, svenska och engelska.

En annan fördel är att den som mår dåligt inte behöver ta sig någonstans för att få hjälp. Digitala mentalvårdstjänster når också den som bor på glesbygden eller i skärgården och som kämpar med till exempel ångest, depression eller någon annan form av psykisk ohälsa eller missbruk.

Det är också i högsta grad välkommet att det utöver med en remiss från den egna vårdcentralen ska gå att kontakta den digitala kliniken direkt via ett elektroniskt formulär, som kan skickas när som helst och som besvaras följande vardag.

Även om Varha i sitt meddelande påpekar att tjänsterna fortfarande utvecklas är all lågtröskelverksamhet som kan hjälpa människor i kampen mot fjärilar som inte finns och andra former av mental ohälsa väldigt viktiga.

Det är många som har sagt det, och det är många som fortsätter säga det: ingen ska behöva må dåligt, det finns och det ska finnas hjälp att få.

Samtidigt finns det nya orosmoment i form av regeringens planerade nedskärningar som drabbar unga, studerande och andra mindre bemedlade hårt. Oro för att en redan knackig ekonomi ska försämras ytterligare försämrar lätt ett redan svajigt mående.

Nu ryter också rektorsrådet för yrkeshögskolor, Arene, och Samok, intresseorganisationen för yrkeshögskolestuderande till mot regeringens nedskärningsplaner.

De betonar något som är självklart, men som ändå inte kan sägas för många gånger:

– De studerandes välmående är en förutsättning för att det ska gå att höja utbildningsnivån.

Med anledning av den pågående veckan för mental hälsa vill de i ett gemensamt uttalande påtala hur viktig studerandes hälsa och välmående är, i skuggan av regeringens planer.

– Frågor om mental hälsa måste ses som en central faktor som påverkar högskoleutbildningens verksamhetsbetingelser. Och trots att yrkeshögskolornas finansiering kommer att skäras ner kraftigt under den här regeringsperioden, håller Undervisnings- och kulturministeriet samtidigt på att höja utbildningsmålen, skriver de två intresseorganisationerna.

Att här finns grogrund för problem visar den undersökning om högskolestuderandes hälsa som publicerades redan för två år sedan. Enligt den led var tredje högskolestuderande av symptom på ångest och depression.

Av yrkeshögskolestuderande beskrev mer än hälften att de kände sig psykiskt belastade på något sätt, medan över tio procent hade fått diagnosen depression.

Organisationerna påpekar att de studerande relativt sett hade mer psykiska problem och upplevde mer belastning än hela den vuxna befolkningen.

Det kommer att ta tid och krävas resurser för att lappa den psykiska ohälsa som grasserar.

Samtidigt måste, helt enkelt bara måste, förebyggande arbete få ta både plats och pengar.

Ingen ska i sin ensamhet behöva jaga fjärilar som inte finns.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit