Kan Sabbelskasernens skyddsmärkning upphävas? – det ska Kimitoön utreda
Om den förfallna Sabbelskasernen i Dalsbruk har ÅU rapporterat ett flertal gånger de senaste tio åren. För ett år sedan uttryckte Dalsbruksbor sin oro över att byggnaden utgör en fara för förbipasserande. Då föll övre våningens golv bit för bit ut genom fönstren, tillsammans med glasskärvor, brädstumpar och annat bråte.
Många anser att byggnaden borde rivas och att förfallet gått så långt att den inte ens går att rädda längre. Dilemmat är som bekant att byggnaden är skyddad, med stöd av Lagen om skyddande av byggnadsarvet. Det här beslutade NTM-centralen redan för åtta år sedan.
Av Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd har tillsynschef Dan Renfors nyligen fått i uppgift att reda ut om skyddsmärkningen kunde upphävas så att det är möjligt att riva huset.
Fler uppmaningar om åtgärder
Fastighetsägaren Peter Perovuo har i fler repriser uppmanats av NTM-centralen att göra nödvändiga reparations- och underhållsåtgärder, framförallt för att förhindra att vatten och snö tränger in i byggnaden. Men uppmaningarna har inte följts, vilket ägaren bötfällts för. Perovuo har tidigare sagt till ÅU att han ångrar köpet.
Vänsterförbundet lämnade våren 2018 in en motion om att något måste göras åt kasernens öde. Kommen beslutade då att inte skrida till åtgärder, eftersom NTM-centralens tvångsprocess med fastighetsägaren pågår. Men NTM-centralen har fått ta del av både kommunens oro och av motionen.
Skadeundersökning gjord i år
I början av det här året har NTM-centralen låtit göra en skadeundersökning av fastigheten, som resulterat i en rapport som kommunen fick i oktober. Undersökningen gjordes av bolaget Restart.
I den bedöms att byggnaden är ståtlig, men ser förfallen och öde ut. Bitar av tak och brädfodring hänger löst och fönstren är trasiga. Man bedömer dock att ytter- och mellanväggar ser ut att vara i gott skick med tanke på omständigheterna och således möjliga att reparera. Väggkonstruktionerna sägs vara bärande och i överraskande bra skick.
Vidare konstateras det än en gång att taket läcker på flera ställen och att detta har en stor inverkan på att byggnaden sakta förstörs. Vissa av läckorna syns ända ner till källarvåningen. Speciellt golven, försedda med plastmattor, har tagit skada av läckaget, men enligt rapporten klarar den ursprungliga byggnadskonstruktionen fukt rätt bra.
Golven ses som så farliga att obehöriga inte borde vistas i huset. Just nu står både fönster och dörrar öppna.
I rapporten konstateras det att mycket av byggnadens historia finns kvar, bland annat i ytmaterialen, i spegeldörrarna och i de ursprungliga träfönstren.
Grunden av slaggsten ses som huvudsakligen i bra skick och Sabbelskasernen står stabilt på sin grund.
Åtgärdslista i 12 punkter
Utgående från rapporten har fastighetsägaren av NTM-centralen fått en lista på tolv punkter gällande vad som omedelbart bör åtgärdas, på vilket sätt och med vilka material, för att säkerställa att bygganden kan bevaras.
Fler av punkterna handlar om åtgärder för att hindra läckage i taket och vid skorstenarna. Fönster och dörrar ska täckas med skivor, stegar ska plockas bort och så ska åtgärder göras som hindrar folk att gå in i byggnaden, eftersom den är farlig att vistas i.
Men också buskar och mindre träd som står nära byggnaden ska bort, och så ska marken ovanom huset formas om så att ytvatten kommer åt att rinna bort. Just nu lutar marken ned mot huset.
Åtgärderna ska göras innan utgången av januari år 2021, annars kan NTM-centralen låta göra jobbet på fastighetsägarens bekostnad. Det här enligt lagen om skyddande av byggnadsarvet.
Sabbelskasernen
- Ligger invid brandstationen i Dalsbruk och är den mest synliga av loftgångshusen.
- Denna kasern är den enda som förfallit, medan övriga har renoverats.
- Byggd som 16 arbetarbostäder i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.