Förflytta dig till innehållet

Kandidater från hela Borgå stift aktiverar sig inför kyrkomötet – åboländska kandidater är Patrik Hagman och Tanja Holm

Valmansföreningen vill främja fördjupning, gemenskap och glädje i kyrkans liv, enligt pressmeddelandet. Foto: SPT


Kandidater från alla prosterier i Borgå stift ställer upp på en samlingslista i valet av lekmannaombud inför valet av kyrkomötet. Listan ”En kyrka för alla” vill företräda den breda huvudfåran i kyrkan.
Det är första gången kandidater organiserar sig på detta vis. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas.
– Problemet med regionala listor i ett proportionellt val är att en röst i praktiken kan leda till inval av en kandidat vars åsikt väljaren inte delar, säger Max Mannola, ombud för valmansföreningen.
Målet, enligt pressmeddelandet på fredagen, är att valet också i Borgå stift sker mellan listor som berättar vad man står för, på samma sätt som i de övriga stiften.
Den 11 februari väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt.
Valmansföreningen efterlyser smidigare strukturer och mindre byråkrati. Föreningen säger sig försvara jämställdhet och motverka all marginalisering av kvinnliga präster.
– Valmansföreningen vill ha en kyrka som vårdar skapelsen, välkomnar nyfinländare, bistår utsatta och utmanar de samhälleliga beslutsfattarna att verka för dessa mål. Man vill arbeta för en lösning som tillåter kyrkvigsel av samkönade par och vill att alla ska respektera varandra som kristna trots olika åsikter i denna fråga. Man vill främja fördjupning, gemenskap och glädje i kyrkans liv, enligt pressmeddelandet.
I Österbotten ställer Olav Jern, Annette Kronholm-Cederberg och Ulla-Maj Wideroos upp. Åboländska kandidater är Patrik Hagman och Tanja Holm. I Nyland kandiderar Mia Aitokari, Jona Granlund, Martina Harms-Aalto och Frank Lindholm.
Valmansföreningen letar fortfarande efter fler kandidater för valet av stiftsfullmäktige.

Kyrkomötet och stiftsfullmäktige
Kyrkans högsta beslutande organ och behandlar ärenden som angår kyrkans lära och arbete samt kyrkans lagstiftning, förvaltning och ekonomi.
Till kyrkomötet väljs 64 lekmannaombud och 32 prästombud.
Röstberättigade i val av lekmannaombud är lekmannamedlemmarna i kyrkofullmäktige, församlingsråden och gemensamma kyrkofullmäktige.
Stiftsfullmäktige är ett organ som deltar i stiftets administration. Till de huvudsakliga uppgifterna hör att godkänna stiftets verksamhets- och ekonomiplan samt dess budget.
Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit