Förflytta dig till innehållet

Kändis innan födseln — många följer fiskgjusarnas häckning på Själö

Situationen i Själö på lördagsmorgonen klockan 10.22. Skärmdump


Den här veckan hände det. Närmare bestämt var det den 24 april som årets fiskgjusepar på Själö syntes ha ett ägg.
Det berättar Skärgårdshavets forskningsinstitut på sin Facebooksida.
Fiskgjusarna ruvar i ungefär en månads tid och det är sannolikt att det ännu kommer ett eller två ägg till paret, som har valt boet på den 35 meter höga linjetavlan på Själö som sitt.
Att de följs av tusentals med ögonpar vet de inte.
Men Åbo Universitets och Åbo Yrkeshögskolas samarbete med en kamera som i realtid följer fiskgjusens häckning på Själö är redan en mångårig tradition och på årsnivå kan tittarsiffrorna uppgå till en miljon.
När nyheten om att årets fiskgjusepar har ett ägg hade lagt upp på Skärgårdshavets forskningsinstituts sajt förra veckan sköt tittarsiffrorna i höjden, närmare 10 000 inloggade ögonpar har hunnit se fiskgjusarna ägg – så tala om att vara kändis innan man ens är född!
I fjol sommar besöktes boet av flera fiskgjusar, men det ledde inte till någon ruvning. I fjol på hösten (2018) förnyades också kamerautrustningen.
Du kan följa med fiskgjuseparets äventyr via den här länken
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit