Kändiskocken Micke Björklund reser runt i Åboland för tv-program — efterlyser tips på lokala råvaror
Den åländska kändiskocken och restaurangentreprenören Michael Björklund kommer att resa runt i Åboland i fem dagar, med start den 3 augusti.
Björklund medverkar i programmet Närmat som produceras av Yle, och utmaningen i programmet är att under de fem dagarna endast leva på mat gjord på lokala råvaror.
— Det enda jag får ha med mig är salt, smör och grädde. Allt annat ska vara lokalproducerat, säger Björklund.
Tips på lokala råvaror tas emot av både privatpersoner och producenter
Programmet bygger på att allmänheten, både producenter och privatpersoner, ska ge tips på råvaror.
Tre regler gäller i programmet. För det första ska alla råvaror som används vara sådana som publiken tipsat om — alltså är det åbolänningarna som avgör vilka produkter som landar på Björklunds tallrik.
All mat — morgonmål, lunch och middag — skall vara producerad inom en radie på 50 kilometer från Gullkrona. Dessutom får varje råvara användas endast en gång.
— Vi har basen på Gullkrona och åker därifrån ut till gårdar vi blivit tipsade om. Där hämtar vi råvarorna och pratar lite. Det blir både intressant och lärorikt för mig, säger Björklund.
Han hoppas att de får in många tips. Då Närmat filmats in i Österbotten, Västnyland och Östnyland har kring 150 personer tagit kontakt.
— Så vi förväntar ju oss att åbolänningarna är minst lika aktiva!
Man kan tipsa om råvaror på svenska.yle.fi/aboland, genom att ringa eller skicka sms på Björklunds kontakttelefon 041-17143998 (fr.o.m måndag 3.8) eller på Yle Åbolands Facebook eller Instagram.
— Det blir spännande, kanske vi får in tips på något överraskande och utmanande. Jag ser fram emot att uppleva Åbolands skärgård.
Närmat i Åbolands skärgård sänds i Yle Fem hösten 2020. Svenska Yle rapporterar också live från Mickes matresa med bilder, texter och korta videor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.