Förflytta dig till innehållet

Kårkulla splittras om drygt ett år – nya direktören Otto Ilmonen betonar att omsorgsbehovet finns kvar

Anja Kuusisto
man klädd i kavaj o slips sitter i länsstol framför ett fönster
Otto Ilmonen har jobbat snart två månader som Kårkullas samkommundirektör och säger att han har mycket att lära sig ännu.

Med de nya välfärdsområdena som inleder jobbet 2023 finns inte Kårkulla kvar. Behovet av specialomsorg och omsorg för alla med olika funktionshinder försvinner ändå ingenstans.

I stället ska de som nu är anställda av Kårkulla jobba i åtta olika välfärdsområden, det vill säga det är på så många håll i Finland som Kårkullas verksamhet finns i dag.

Med välfärdsområdet som arbetsgivare finns inte några garantier i stil med dem som har funnits vid kommunsammanslagningar.

Välfärdsområdet får sammanslå, anställa och omorganisera, språkdräkten för vården är ytterligare en krydda.

Administrativt anställda oroade då Kårkulla försvinner

Av Kårkullas omkring 1000 anställda kan de – cirka 250 – som är anställda i Egentliga Finland tycka att de har det allra mest ovisst, framförallt de som har administrativa jobb.

För här – med säte i Pargas – finns förvaltningen, samt expert- och utvecklingscentret.

– Behovet av service för brukarna försvinner ju ingenstans. Det behövs dagverksamhet, boende, specialboenden i framtiden också, säger nya samkommundirektören Otto Ilmonen.

Faktum i Finland av i dag är väl att alla som har en vårdutbildning hittar jobb; tvärtom råder en vårdarbrist som också Kårkulla kämpar med.

– Vi tror också att det finns behov av specialkompetens, expertis i specialomsorg. Men exakt hur allt det här ska organiserar i välfärdsområdet finns det inte några svar på ännu.

Hur resonerar personalen kring ovissheten, vill jag veta.

Otto Ilmonen vill inte tolka andras åsikter under sin sjunde vecka som samkommundirektör.

Han hänvisar frågan vidare. Personalchefen Jeanette Gripenberg bekräftar:
– Ja, det är ett samtalsämne, många talar med mig om det också, att hur blir det sen, säger Gripenberg.

fyra personer sitter i olika hörn av ett stort kaffebord, KårkullaanställdaAnja Kuusisto
Kårkullaförvaltningens kafferum tillåter bra avstånd i coronatider, men snacket löper oberoende. Fr v Otto Ilmonen. direktör, Peter Ekman, huvudkassör, Malin Johansson, informatör och Jeanette Gripenberg, personalchef.

Turbulent tid ta över efter intern osämja

Det är en på många sätt turbulent tid som Ilmonen har tagit över i Kårkulla, där föregångaren Sofia Ulfstedt till slut valde att avgå efter en konfliktfylld tid.

Ilmonen säger att han har mycket att lära sig om organisationen ännu.

– Hittills har jag mest varit imponerad. Förra veckan var jag första gången på besök i en dagverksamhet, i Jakobstad. Coronan gör att det inte går lika lätt att komma in i verksamheten, men också här på förvaltningen har jag reagerat övre hur många duktiga människor som jobbar här.

Ilmonen har inte jobbat med specialomsorg tidigare, men under sin tid vid Pargas stad kom han i kontakt med Kårkulla – fast då satt han på andra sidan förhandlingsbordet. Han representerade då en av de kommuner som betalar och upprätthåller Kårkulla.

Otto Ilmonen

Aktuell som: Kårkulla samkommuns nya direktör.

Senaste jobb: Planerings- och utvecklingschef för ÅA, 2012–2021. Social- och hälsovårdsdirektör för Pargas stad 2009-2012.

Utbildning: Pol.mag från Åbo Akademi, 1998.

Bor: I Pargas.

Familj: Fru, tre underbara tonåringar och två olydiga hundar.

Fritiden: Hundpromenader, ljudböcker, handbollsfarsa. Gillar bakning och trädgårdsskötsel men har svårt hinna med dem.

Svenskan kom i mitt liv: Gnistan tändes i gymnasiet i Halikko där vi hade en så bra svenskalärare. Sedan valde jag Dragsvik och efter det studier vid ÅA. Frun är från Sverige och vi bodde några år i Sverige, då kom jag igång på riktigt.

Nytt fullmäktige möts första gången i oktober

Nu ska ett nyvalt fullmäktige samlas till sitt första möte i oktober och han får istället förklara budgetutgifterna för kommunernas representanter.

– Ifjol gjorde vi ett negativt resultat, årets prognos är också negativ. Nu balanserar budgeten 2022 på en halv miljon plus, det är ett måste, men ekonomin är en utmaning.

I budgetförslaget finns då också en löneförhöjning på 70 euro för vårdarna.

Hbl skrev nyligen om Kårkullas vårdarbrist i Nyland (14.9.).
– Vårdarbristen varierar i olika delar av landet, den är mest akut i Nyland. Men vi måste få konkurrenskraftiga löner, rekryteringen är utmanande.

– Det är inte självklart att alla vårdutbildade ens under studietiden har kommit i kontakt med vad specialomsorg är, och hur det fungerar. På arbetsmarknaden konkurrerar vi dessutom med hela social- och hälsovården.

tvåvåningshus med flaggstänger framför och träd runt omkring
Kårkullas centralförvaltning i Pargas.

Kårkulla är med i planeringen av välfärdsområdet Egentliga Finland

Att vårdreformen är nära hör till turbulensen. Kårkulla splittras om drygt ett år.

Så att Kårkulla fick en representation i det organ som planerar social- och hälsovårdsreformen i Egentliga Finland var viktigt, och att samkommundirektören Otto Ilmonen med Kårkullas suppleantplats har närvaro- och yttranderätt är att applådera.

– Att Egentliga Finlands ”vate-grupp” har fått det svenskspråkiga koordineringsansvaret för välfärdsområdena bidrog till att det gick så bra att vi får yttra oss också, säger Ilmonen.

”Vate” står för finskans förkortning för det tillfälliga organet som planerar reformen (väliaikainen toimeenpanoelin) i Egentliga Finland, ett organ som leds av Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Ilmonen är suppleant för Satu Hietala, som leder den finska organisationen KTO (Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus) med säte i Pemar.

Beredskapen väldigt olika på olika håll i landet

– De här ”vate-grupperna” som bereder reformen fungerar väldigt olika på olika håll i landet. Vissa talar mer konkret om hur jobbet ska organiseras, andra är mer beslutsfattarstyrda. Egentliga Finlands hör till de senare.

– För våra anställda i Österbotten är läget lite annat, då Österbotten är mycket längre i planeringen av välfärdsområdet. Där inleder en välfärdssamkommun jobbet från 2022 års början, och den omformas senare till välfärdsområdet. Kårkulla blir en del av välfärdsområdet 1 januari 2023.

2023, då finns Kårkullas anställda och klienter i åtta blivande välfärdsområden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit