Kaskisbackens vårdcentral förbereds just nu – investeringsbeslutet ska fattas i december
Förberedelserna pågår både politiskt och praktiskt för Kaskisbackens tvåspråkiga vårdcentral, som planeras i tidigare Åbolands sjukhus i Åbo.
Planerna på den nya vårdcentralen har fått godkänt av politikerna i två av välfärdsområdet Varhas centrala nämnder. Både social- och hälsovårdsnämnden och nämnden för sjukhustjänster har godkänt verksamhetsplanen för den nya tvåspråkiga vårdcentralen.
Viktiga beslut i november och december
Inom november väntas verksamhetsplanen nå Varhas styrelse och i mitten av december ska Varhas fullmäktige godkänna nästa års budget och investeringsplan.
Samtidigt kommer larmnyheter om att Varha måste spara betydligt mer än beräknat.
Finns det en risk att Kaskisbackens nya tvåspråkiga vårdcentral sparas bort?
– Vi lever i ekonomiskt kärva tider och måste också tänka på ekonomin för framtiden. Samtidigt kan vi inte stoppa all utveckling. Behovet av en ny tvåspråkig vårdcentral är stort, säger Miia Lindström , regionchef och projektchef inom välfärdsområdet Varha för den nya tvåspråkiga vårdcentralen.
Vårdcentraler är viktiga för att förebygga
Hon betonar att det behövs bättre och mer ändamålsenliga lokaler för vårdcentraler i Åbo, eftersom många nuvarande lokaler är i dåligt skick, föråldrade eller har problem med inomhusluften.
– Vårdcentralen har också stor betydelse när man ska satsa allt mer på förebyggande hälsovård och bashälsovård i stället för dyr specialistsjukvård. Den här typen av vårdcentral som nu placeras på Kaskisbacken är just precis det som vi ska satsa på inför framtiden, säger hon.
Ny lag ställer nya krav
För att Kaskisbackens vårdcentral faktiskt ska bli av talar också den nya lagen om vårdgaranti. Eftersom den som behöver ska ha rätt till vård snabbare än tidigare behövs mer vårdcentralresurser.
– Dessutom samarbetar Varha med stiftelsen Eschnerska frilasarettet kring den nya vårdcentralen. Men det är klart att det är beslutsfattarna som i sista hand bestämmer.
Planering på flera plan på gång
Lindström säger att planerna på Kaskisbackens vårdcentral har gått snabbt framåt.
Redan nu pågår planeringen av hur både de befintliga lokalerna på Kaskisbacken och kommande nybygge ska användas så optimalt som möjligt. Arkitekter är involverade och också planeringen av bottenplan med el och vatten pågår.
– Det finns ett fint samarbete mellan olika verksamheter. Vi har gjort den första genomgången med verksamheterna och arkitekterna är lyhörda. Det blir en fin helhet!
Billigare med egen personal
Du är ansvarig för Varhas verksamhet i Pargas, Kimitoön och svenska Åbo. Hur kommer sparkraven att påverka verksamheten?
– Vi behöver se över köptjänsterna. Det är billigare att ha egen personal, så vi måste försöka rekrytera egen personal.
Varha ska bland annat gå igenom alla avtal för att se vad man kunde producera själv antingen lokalt eller inom Varha i stället för att köpa av någon annan.
– Det behövs också en medvetenhet om den ekonomiska situationen för alla som jobbar inom Varha.
Ser inte att små mottagningar är hotade – i det här skedet
Samtidigt säger Miia Lindström att tjänstemännen inte har fått några nya direktiv om åtgärder ännu.
Hon ser inte att de små mottagningarna i skärgården skulle vara hotade i det här skedet.
– Jag vill betona att även om de är små så är de kostnadseffektiva. De ger en väldigt viktig service för lokalbefolkningen och närservice också på svenska. Personalen är duktig och effektiv.
Även om köptjänsterna ska ses över kan inhyrd personal vara enda lösningen på mindre orter, som till exempel läkartjänsterna på Kimitoön.
– Vi jobbar vidare med tillfälliga lösningar men har rekrytering på gång. Vi hoppas på en mer permanent lösning, säger Lindström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.