Förflytta dig till innehållet

Kasnäs inspiration när strandområde i Skogby utvecklas för boende och fritid

Fredrik Kevin utanför Skogby.
Fredrik Kevin visar det aktuella området i Skogby från havet. Stränderna kommer att snyggas upp så att sprängstenen avlägsnas och den naturliga sandstranden kommer fram. Skorstenen hör till det gamla kraftverket på området där det finns visioner att inrätta en restaurang.

— Vi är taggade. Vi har fått förvånansvärt många förfrågningar redan i det här skedet, säger företagaren Fredrik Kevin som vill utveckla det gamla sågsamhället Skogby i Raseborg till ett område för nya invånare, fritidsboende, turism och småskalig hamn- och industriverksamhet.

Fredrik Kevin i Predium.
Fredrik Kevin sitter i sitt kafé i marinan i Predium som han också utvecklat under många år.

Kevin är inte helt obevandrad i dessa frågor. Han har under flera års tid utvecklat Predium som ligger ett stenkast från det aktuella området i Skogby till en etablerad marina med tillhörande båt- och fastighetsservice.

Nu har han gett sig in i bolaget Skogby Strand Ab tillsammans med Meriauragrundaren Jussi Mälkiä från Nådendal. Skogby Strand köpte området av rederiet Christina Shipping för ett år sedan.

Kevin och Mälkiä är affärsbekanta eftersom Meriaura tidigare hyrde Skogby hamn av Christina Shipping för gips- och grushantering och köpte tjänster av Kevin.

— Vi konstaterade att vi har gemensamma intressen på området, säger Kevin när vi sitter i hans kafé i Predium och ser båtfolket köra in och ut ur hamnen.

Skogby sågKristoffer Nöjd
På det gamla sågområdet finns mycket outnyttjad mark vid havet.

Det nya bolaget har kommit med ett planläggningsinitiativ för ett strandområde i Skogby. Det aktuella området har ett förflutet som såg. Efter att sågverksamheten upphörde stod utvecklingen stilla i flera år och byggnaderna förföll.

— Det fanns varken visioner eller intresse för området, säger Kevin som varit hyresgäst på området i ett tjugotal år och idkat bland annat båtförvaring och -service där.

Kevin och Mälkiä började fundera på hur de kunde utnyttja områdets potential och skapa arbetstillfällen.

Under året som gått har man renoverat sju hyreslägenheter i området och arbetet blir klart i augusti. Man har fått hyresgäster till alla. Det är fråga om gamla sågarbetarbostäder.

— Vi har stött på ganska många överraskningar. Tomma byggnader förfaller snabbt, konstaterar Kevin.

”De flesta behov går att beakta”

Parallellt med det praktiska renoveringsarbetet har man i dialog med staden och Fiskarsbolaget som äger en stor del av de intilliggande jobbat med planändringen av området.

Det befintliga byaområdet med arbetarbostäderna ska bevaras. Eventuellt kommer det några nya tomter dit som bebyggs i samma stil som de gamla husen.

På mitten av området, det som i dag till största delen utgörs av ett stort fält med sly och fallfärdiga virkeshallar, blir det fråga om nybyggnation. De gamla virkesförråden är inte skyddade och kommer att rivas.

Kevin säger att man vill bygga ekologiskt men med de bekvämligheter som folk vill ha i dag.

— De flesta behov går att beakta när man bygger upp från noll, säger Kevin.

Bolaget Skogby Strand har erbjudit sig att bygga ut den behövliga infrastrukturen på området, det vill säga gator, belysning, vatten och avlopp. För att det ska vara lönsamt har man bedömt att det behövs 50–60 nya tomter på området.

Lika mycket fritids- som fast boende

Inspiration har man hämtat från bland annat Kasnäs, bostadsmässan i Nådendal och från utlandet.

— Stranden kommer till stora delar att vara allmän. På det sättet kan vi förverkliga ett promenadstråk på cirka en kilometer precis vid Skogbyfjärden.

Två småbåtshamnar planeras på området så att man ska kunna ha sin båt på gångavstånd från sitt boende.

I planeringsskedet är fördelningen mellan fritids- och fast boende är 50/50.

Jobb för upp till 80 personer

Man vill också skapa arbetstillfällen på området. Målet är att mellan 50 och 80 personer ska sysselsättas på området året om.

Den godshamnsverksamhet som finns på området kommer att fortsätta, sannolikt också båtslipsverksamheten. Den nya verksamheten skulle bland annat handla om inkvartering.

– Det finns ett stort behov av inkvarteringskapacitet i regionen, konstaterar Kevin.

Därför planerar man logi antingen i form av radhuslängor eller som separata byggnader med tillhörande modifierbara konferenslokaler.

— Om man vill att folk till fullo ska kunna utnyttja de möjligheter till ribsafaris, jakt, fiske, dykning och krigshistoria som området erbjuder måste man kunna inkvartera större grupper. Bara då kan man sälja vettiga programhelheter.

När man planerar området ligger fokus också på andra aktiviteter såsom banor för tennis, padel, frisbeegolf och golf. I Skogby finns redan nu bland annat en hockeyrink och en belyst motionsbana där det finns skidspår vintertid.

Skogby hållplats.Kristoffer Nöjd
Nylands förbund har i en utredning om Kustbanans framtid föreslagit att Skogby hållplats stängs. Det rimmar illa med planerna för Skogby Strand och kollektivtrafikens utveckling överlag.

Kevin konstaterar att Skogby ligger bra till som port till skärgården och mellan Ekenäs och Hangö.

— Det är enkelt att ta sig hit med buss och med tåg säger Kevin som ogillar Nylands förbunds tanke om att stänga Skogby hållplats för tågtrafik.

— Det är en dålig grej för både Skogby och Predium så som det ser ut i dag och som det kan se ut i framtiden. Det är dessutom mycket lättare att ta sig från Skogby till Predium nu för tiden tack vare den nya vägen mellan områdena, säger Kevin.

Därför diskuterar man frågan med berörda myndigheter.

Kevin tycker att processen med staden och berörda aktörer kring Skogby Strand har rullat på bra hittills och ser inte att situationen skulle förändras. Därför ska man smida medan järnet är varmt.

— Vi vill köra i gång så fort som möjligt. Om tre till fyra år ska området se helt annorlunda ut.

Stadsstyrelsen i Raseborg beslutade i går att godkänna ett utkast till avtal om att inleda detaljplaneringen av området i Skogby.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit