Förflytta dig till innehållet

Pargasföretag har fullt upp med it-säkerhet – strängare EU-krav är kämpiga för företag med egen webbaffär

Var och en som har en webbaffär har ett ansvar, säger Kasper Kronberg, Foto: Stefan Holmström Först kom dataskyddsförordningen GDPR med stränga regler om hantering av…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Pargasföretag har fullt upp med it-säkerhet – strängare EU-krav är kämpiga för företag med egen webbaffär

 1. Göran Ek skrev

  Hur lyckas folk egentlig få sina datorer infekterade med keyloggers och andra trojaner? Klickar man på allt som dyker upp på skärmen och stänger av t.ex anti-virus när det varnar för något? Värsta problemet nu är nog sk. ransomware som krypterar allting. Börjar vara så att man måste sätta upp en egen privad DNS via t.ex Pi-Hole för att filterar bort reklam och ännu på köpet använda en skild dator med Linux för surfning om man vill vara säker.
  Har själv haft tur med att slippa dessa problem och konstigt nog med tanke på mängden skumma sidor man besöker för att få tag på programvara som man inte hittar på vissa stängda torrent-sidor och har startat en hel bunt med cracks och keygenerators. Lönar sig att köra skumma program i sk. sandbox som nu är en funktion i Windows 10 (Pro och Enterprise, inte Home) eller via VirtualBox.
  Man kan fråga sig varför allting måste vara uppkopplat och till vilken nytta, som t.ex kylskåp, spis, kaffekokare… Visst kan man se det som en fördel att kunna ha koll på vad som finns i kylskåpet och kolla vad som behövs via telefonen när man är i butiken. Men från ser man på problemet med bristen av datasäkerhet och framtida support som tillverkarna inte bryr sig om eftersom det är frågan om gamla produkter som inte säljs mera är en kostnadsfråga. Det har varit känt i många år att annat är sk. zombiedatorer används för t.ex belastningsattacker.
  Varför skall t.ex TV:n ha en massa mediafunktioner när man kan ha datorn kopplad istället eller mediadelning via telefon/tablet som har mycket bredare stöd för olika tjänster och format, dessutom enklare att använda. Räcker med en uppdatering av tjänsterna eller att supporten upphör så slutar tjänsten efter en tid att fungera på en stor dyr TV medan en äldre dator fungerar förutsatt att operativsystem och annan programvara är uppdaterad.
  Även om man kanske inte är intresserad av tekniken och programvaran så kan det löna sig att sätta sig in i det hela för att minska risken att bli lurad eller få problem. Man gör livet helt enkelt lättare för sig om man har en aning om detta, tyvärr finns det också företagare som utnyttjar ovetande kunder att betala för tjänster de inte behöver, som t.ex kalibrering av en TV eller installation av en telefon/dator.
  Ibland tycker man att tekniken borde ta ett eller två steg bakåt så att användarna måste ta reda på hur det fungerar och vilka inställningar som krävs för att få något att fungera. Det är det enda sättet man lär sig använda något och genom att prova.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit