Kati från Pargas sålde nästan slut på allt på skördefest i Nagu idag – fisk, havtorn och ukrainska läckerheter gick också åt
Den härliga stämningen och att produkterna är lokalt producerade är de viktigaste orsakerna till att besöka Skördefestens marknad, åtminstone enligt de besökare som ÅU pratat med.
Försäljningen går bra för många av försäljarna på Skördefestens marknad i Nagu.
En av dem som nästan sålt slut på sina produkter när klockan närmar sig tre på eftermiddagen är Kati Engström från Siivosen puutarha i Muddais i Pargas.
Engström har idag också fått motta pris för Årets marknadsbord, och valet gjordes av Turismutbildningens elever vid Axxell i Pargas.
— Jag har tagit över verksamheten på släktgården i Muddais och det är första gården som jag är här med egna produkter, berättar Engström då hon har några minuter ledigt mellan kunderna.
Det som går bra idag är framför allt paprika, tomater och äpplen, men hon säljer också bland annat chili och kantareller.
Ett par som köper av Engströms paprikor är Teija och Jarmo Meltomaa från Åbo som kommit till Nagu på dagsbesök enbart för Skördefestens marknad.
— Vi har besökt marknaden under många gånger, säkert under fem år, säger Jarmo Meltomaa.
De är inte ute efter något speciellt, men berättar att det ofta blir grönsaker och fisk som de handlar. Fisken köpte de från Sattmarks rökeri som de vet att finns på marknaden varje år.
Liisa Palonen och Heikki Eskelinen från Sattmarks rökeri säger att försäljningen gått bra och att det som gått åt bäst idag är de rökta abborrarna och de rökta strömmingsfiléerna med pepparrotsfärskost.
— Vi har varit med på marknaden i över fem år, säger Eskelinen. Det är ett bra evenemang och försäljningen flyter på!
John Fieandt från Helsingfors återvänder till rökeriets stånd för att köpa fler strömmingsfiléer eftersom han gillade dem skarpt.
— Vi bor här i hyrstuga, och här är en mycket bra stämning, säger Fieandt som tycker att skärgården här är den vackraste i hela världen.
Han tycker att det i skärgården är sällsynt få som försöker göra sig till, folk är sig själva, säger han.
Vid Närbodens stånd går kommersen bra, framför allt honungen är efterfrågad. Men Närboden säljer också bland annat färska havtorn, och paret Eila och Matti Annala plockar åt sig fyra burkar.
— Vi fryser ner dem och äter dem som de är under vintern, säger Eila Annala som tillsammans med sin man har en sommarstuga i Vikom i Nagu.
De berättar att de kommer till marknaden för att produkterna här på riktigt är lokala. Här hittar de också försäljare som de kan handla produkter av också under andra tider av året, bland annat i de lokala butikerna.
Den ukrainska borsc-soppan är strax slut, och Ludmila Budko skrapar de sista två portionerna ur kastrullen. Hon har tillsammans med Natasa Nevmerzhytska också sålt piroger med kål, svamp och kött, ukrainskt bröd och bakelser.
De kom till Nagu i mars och har nu fått jobb på Kareas kök, vilket de är mycket glada för. Stöd att komma och sälja här på marknaden idag har de fått av Annevi Heinonen och hjälp med att prata med kunderna får de hjälp av Iwona Lehto som fungerar som tolk.
En av marknadens yngre hjälpredor idag är Meya Walldén, 12 år, som gör sitt dagsverke för Pargas stads turismenhet.
Hon har hjälpt med att räkna antalet besökare och har haft hand om käpphästarna som marknadens yngre besökare fått hoppa hinder med.
— Det har varit roligt att se på folk här, säger Meya som går på sjuan i Korpo.
Nagu hembygdsförenings bord har också haft besök av mycket folk idag och orsaken har varit tävlingen där besökarna har fått gissa antalet guldpengar i en glasburk.
— Vi fick in 101 svar, och rätt svar är 158 guldpengar. Vinnaren i tävlingen blev Laura Wickström från Korpo, berättar föreningen sekreterare Öjvind Björkman.
Skärgårdens skördefest fortsätter i morgon söndag med Öppna gårdar i skärgården.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.