Förflytta dig till innehållet

Katja från Salo är fortfarande försvunnen – dråphäktad man misstänks ha fler offer

Helsingforspolisen
Vit bil av märket Audi.
Flera olika kvinnor ska ha åkt omkring i den här bilen tillsammans med dråphäktade Mika Moring. Kvinnorna har vittnat om misshandel i samband med körningarna. Polisen misstänker att det kan finnas ytterligare offer.

Katja Miinalainen sågs senast i Salo i mitten av augusti. Polisen misstänker att hon kan ha fallit offer för brott mot liv. Nu ber man allmänheten om hjälp.

Helsingforspolisen
Katja Miinalainen har varit försvunnen sedan augusti.

Den person som nu misstänks för försvinnandet av Katja också kan möjligen också kopplas till fallet med den 35-åriga Saara Arva, som försvann hösten 2019.

Den misstänkte, 51-åriga Mika Moring, häktades den 2 december av Helsingforspolisen. Moring kan också ha använt andra namn.

Helsingforspolisen
Mika Moring misstänks nu för dråp. Han kan ha använt sig av andra namn.

Den 5 oktober informerade polisen om att den 28-åriga Katja Miinalainen var försvunnen. Då sades det att hon hade senast setts i Kiikala i Salo den 14 augusti 2022.

Moring hade då plockat upp Miinalainen i sin bil i Kiikala. De hade kört omkring och slått upp läger i Tammela, Mellersta Finland och i Lappland. Den misstänkte och Miinalainen har rört sig i avlägsna områden.

— Vi ber om iakttagelser av Katja Miinalainen speciellt i de nämnda områdena under tiden efter 14 augusti, säger kommissarie Mari Päivärinta, som leder utredningen.

Katja Miinalainen är 165 centimeter lång och väger cirka 50 kilogram. Hon här långt, mörkt och rakt hår samt blå ögon. Hon saknar möjligen en övre framtand.

LÄS OCKSÅ

Kan ha misshandlat andra kvinnor

Polisen publicerar den misstänktes namn och bild samt bilder av hans bil för att brottet ska kunna uppklaras.

Enligt förundersökningslagen kan namn och foto på en misstänkt person publiceras endast om det är nödvändigt för att kunna utreda brottet, för att nå den misstänkte, att förhindra nya brott eller för att förhindra skador orsakade av brottet. Samma grunder gäller i detta fall.

— Den misstänkte har enligt våra undersökningar skjutsat ett flertal kvinnor i sin bil runtom i Finland under olika tidsperioder. Polisen har identifierat flera kvinnor som skjutsats av Moring, och de har vittnat om våldet han utövat mot dem. Vi tror att det finns fler offer än vi vet om just nu.  Det är ytterst viktigt att vi når ut till andra möjliga offer, berättar utredningsledare Mari Päivärinta.

Vet du något? Kontakta polisen

Polisen uppmanar eventuella offer att ta kontakt. Enligt polisens uppgifter har Mika Moring misshandlat kvinnor som åkt med i hans bil, och han kan också ha utsatt dem för sexuellt våld.

Samtliga iakttagelser och tips kan skickas till e-postadressen vakivaltavihjeet.helsinki@poliisi.fi eller till telefonnumret 0295 476 147 klockan 8-16, från måndag till söndag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit