Kimitoöbröd och Pargassylt knep medaljplatser i mathantverks-FM

Många åboländska produkter kammade hem pris i årets finländska mästerskap i mathantverk.
Naguföretaget CarGotts Höstros-Åppelpaj segrade i kategorin söta piroger och söta bakverk. Juryn berömde pajen för balanserade smaker och lagom sötma, och tillade att bakverket är ”perfekt till kaffet”.
I kategorin övriga surdegsbröd tog Kimitoöbageriet Kullas gård silver med sitt sommarbröd. Brödet prisades för ”trevlig luftig konsistens” och ”den frasiga ytan är ett plus”
Som syltkategorins vinnare utsågs Sariola äppelmos från Vikbo torp i Pargas. Enligt juryn var äppelmoset en mångsidig, nästan overklig produkt.
S:t Karinsföretaget Lapin Maria knep pris i två kategorier. Företagets ketchup Kelpo ketsuppi kom på en andra plats bland grönsaks- och svampprodukter, medan deras alkoholfria dunörtssavdryck tog första pris i dryckeskategorin. Den skummande drycken beskrevs av juryn som ”en korsning av lemonad och smaksatt vichy”.
Över hundra produkter
Mathantverk från hela landet deltog i årets Finlandsmästerskap i mathantverk den 17–19 oktober i Rovaniemi. Juryn bedömde 107 produkter i tio olika kategorier från 25 företag.
Eftersom tävlingen hölls för första gången i Lappland prisades även årets arkitska mathantverk. Det priset gick till Ranuan kalajaloste och deras produkt Kalaherkku.
FM i mathantverk håller ett mellanår nästa år. Följande gång ordnas mästerskapen i Fiskars 2025.
Här är alla vinnarna enligt kategori
Mejeriprodukter
Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food Oy, Lochteå, Mellersta Österbotten
Charkuteriprodukter
Poronliha-kasvispata, Lapin Gourmetkokit, Sattanen, Lappland
Fiskprodukter
Kalamiehen herkku, Ranuan kalajaloste, Ranua, Lappland
Bageriprodukter
JuustoPops, Nam’s Bakery Oy, Kauhajoki, Södra Österbotten (Salta pajer)
Penttilän tilan mini porkkanarieska, Heikki Penttilä / Penttilän tila (Rieskor)
Kaurainen leipä, Toinen Leipä Leipomo Oy, Fredrikshamn, Kymmenedalen (Övriga surdegsbröd)
Speltgrötbröd med havtorn, Mjöli Bakery, Vasa, Österbotten (Rågsurdegsbröd)
Purmolimpa, Mjöli Bakery, Vasa, Österbotten (Jästbröd)
Höstros-Åppelpaj, CarGott kb, Nagu, Egentliga Finland (Söta piroger och söta bakverk)
Bär- och fruktprodukter
Sariola äppelmos, Vikbo torp, Pargas, Egentliga Finland (Sylter)
Hillamarmeladi-makeinen, Korpihilla ky, Posio, Lappland (Bär- eller fruktsötsaker)
Grönsaks- och svampprodukter
Kujalan tilan lempeä valkolöökikastike, Kujalan Herkku Oy, Hailuoto, Norra Österbotten
Mellanmål och snacks
Porosipsi, Sallan villiporo, Salla, Lappland
Drycker
Julyred äppelmust, Öfvergårds i Tjudö, Tjudö, Åland (Bär- och fruktsafter)
Talvinen raparperiglögi, Päivi-Angervo, Imatra, Norra Karelen (Glöggar)
Yötön horsmankukka-mahlakuohu ALC 0.0, Lapin Maria Oy, S:t Karins, Egentliga Finland (Kolsyrade alkoholfria drycker)
Innovativt mathantverk
Kallrökt honung, Marit Wiklöv Friskvård Ab, Hammarland, Åland
Årets mathantverksförpackning
Metsämysli, Koskijärven Villitila, Heinävesi, Norra Karelen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.