Förflytta dig till innehållet

Kimitoöbröd och Pargassylt knep medaljplatser i mathantverks-FM

Pressbild
Guldmedaljörer. Samtliga vinnare i årets mästerskap under prisutdelningen i Rovaniemi på torsdagen.

Många åboländska produkter kammade hem pris i årets finländska mästerskap i mathantverk.

Naguföretaget CarGotts Höstros-Åppelpaj segrade i kategorin söta piroger och söta bakverk. Juryn berömde pajen för balanserade smaker och lagom sötma, och tillade att bakverket är ”perfekt till kaffet”.

I kategorin övriga surdegsbröd tog Kimitoöbageriet Kullas gård silver med sitt sommarbröd. Brödet prisades för ”trevlig luftig konsistens” och ”den frasiga ytan är ett plus”

Som syltkategorins vinnare utsågs Sariola äppelmos från Vikbo torp i Pargas. Enligt juryn var äppelmoset en mångsidig, nästan overklig produkt.

S:t Karinsföretaget Lapin Maria knep pris i två kategorier. Företagets ketchup Kelpo ketsuppi kom på en andra plats bland grönsaks- och svampprodukter, medan deras alkoholfria dunörtssavdryck tog första pris i dryckeskategorin. Den skummande drycken beskrevs av juryn som ”en korsning av lemonad och smaksatt vichy”.

Över hundra produkter

Mathantverk från hela landet deltog i årets Finlandsmästerskap i mathantverk den 17–19 oktober i Rovaniemi. Juryn bedömde 107 produkter i tio olika kategorier från 25 företag.

Eftersom tävlingen hölls för första gången i Lappland prisades även årets arkitska mathantverk. Det priset gick till Ranuan kalajaloste och deras produkt Kalaherkku.

FM i mathantverk håller ett mellanår nästa år. Följande gång ordnas mästerskapen i Fiskars 2025.

Här är alla vinnarna enligt kategori

Mejeriprodukter
Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food Oy, Lochteå, Mellersta Österbotten

Charkuteriprodukter
Poronliha-kasvispata, Lapin Gourmetkokit, Sattanen, Lappland

Fiskprodukter
Kalamiehen herkku, Ranuan kalajaloste, Ranua, Lappland

Bageriprodukter
JuustoPops, Nam’s Bakery Oy, Kauhajoki, Södra Österbotten (Salta pajer)
Penttilän tilan mini porkkanarieska, Heikki Penttilä / Penttilän tila (Rieskor)
Kaurainen leipä, Toinen Leipä Leipomo Oy, Fredrikshamn, Kymmenedalen (Övriga surdegsbröd)
Speltgrötbröd med havtorn, Mjöli Bakery, Vasa, Österbotten (Rågsurdegsbröd)
Purmolimpa, Mjöli Bakery, Vasa, Österbotten (Jästbröd)
Höstros-Åppelpaj, CarGott kb, Nagu, Egentliga Finland (Söta piroger och söta bakverk)

Bär- och fruktprodukter
Sariola äppelmos, Vikbo torp, Pargas, Egentliga Finland (Sylter)
Hillamarmeladi-makeinen, Korpihilla ky, Posio, Lappland (Bär- eller fruktsötsaker)

Grönsaks- och svampprodukter
Kujalan tilan lempeä valkolöökikastike, Kujalan Herkku Oy, Hailuoto, Norra Österbotten

Mellanmål och snacks
Porosipsi, Sallan villiporo, Salla, Lappland

Drycker
Julyred äppelmust, Öfvergårds i Tjudö, Tjudö, Åland (Bär- och fruktsafter)
Talvinen raparperiglögi, Päivi-Angervo, Imatra, Norra Karelen (Glöggar)
Yötön horsmankukka-mahlakuohu ALC 0.0, Lapin Maria Oy, S:t Karins, Egentliga Finland (Kolsyrade alkoholfria drycker)

Innovativt mathantverk
Kallrökt honung, Marit Wiklöv Friskvård Ab, Hammarland, Åland

Årets mathantverksförpackning
Metsämysli, Koskijärven Villitila, Heinävesi, Norra Karelen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit