Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns gymnasium redo att starta upp maritim linje i höst – Eugenia har en central roll

Låg skolbyggnad i tegel
Vid Kimitoöns gymnasium kan man från och med i höst skaffa sig maritima kunskaper. Foto: Emilia Örnmark

Hösten för inte bara med sig en ny läroplan, utan också en helt ny valbar maritim inriktning intar Kimitoöns gymnasium.

– Meningen är att det här startar i höst. Hur stort intresse det finns vet vi egentligen inte innan det blir dags för första årets studerande att välja sina moduler och studieavsnitt senare under våren, säger Kimitoöns bildningschef Mats Johansson, som utrett och planerat för den nya linjen.

Vem som siktar på den maritima linjen framgår alltså inte av den gemensamma ansökan som pågår fram till den 7 april.

Coronaläget gör att gymnasiet inte kan marknadsföras på vanligt sätt, med presentation på plats hos årskurs nio, vilket gör att man inte vet hur stort intresset för gymnasiestudier i Kimito är.

För att den maritima linjen ska kunna starta behöver man få ihop en grupp på 4–5 personer.

Kunskap om båtar och skärgård

Innehållet för inriktningens första år (6 studiepoäng) är nu klart. De gemensamma studierna för alla handlar om båtkunskap och skärgårdskännedom, som innehåller teman som till exempel Skärgårdshavets nationalpark och Östersjöns typiska drag och problem.

Efter det kan man välja en marinbiologisk eller en marinteknisk inriktning. I marinbiologi lär man sig till en början att använda mikroskop och går in på artkännedom. Inom marinteknik blir det en introduktion i marina motorer.

Hälften av studierna är teoretiska, hälften praktiska och de här bygger på varandra och går hand i hand.

Första året är ett test

– Första året prövar vi oss fram och ser hur det här fungerar. Till en början är inte vår strävan att locka studerande från andra orter, även om alla förstås är välkomna, säger Johansson.

Arkiv/Kimitoöns kommun
Mats Johansson. Foto: Kimitoöns kommun.

Han ser att den nya utvidgade läroplikten kan spela en viss roll för gymnasiet och den nya linjen, eftersom kommunen har skyldighet att erbjuda program för dem som inte har någon studieplats.

På sikt ser Johansson möjlighet att specialstudier kan erbjudas också till allmänheten och att linjen kan marknadsföras utanför öns gränser.

Studerande vid den maritima linjen avlägger de obligatoriska modulerna och studieavsnitten vid gymnasiet i normal ordning. Av de minst 150 studiepoängen som krävs för att få avgångsbetyg från gymnasiet kan linjens 16 studiepoäng, fördelade på de tre åren, räknas in.

Insikt i det maritima är målet

Något separat officiellt betyg över specialstudierna får man inte – det handlar främst om att den studerande fått insikt i det som linjen erbjuder och kanske en inriktning för framtida yrkesval.

– För dem som bor och verkar nära havet kan det vara bra med kunskap om kombinationen av båtliv, skärgård och liv i naturen samt vetskap om vad man kan göra för Östersjön, säger Johansson.

Kimitoöns gymnasium kommer att samarbeta åtminstone med Åbo Akademi, Aboa Mare och Eugeniaföreningen, alltså Pro Kimitoö-skutan rf.

Jakten Eugenia kommer att ha en roll i gymnasiet maritima inriktning. ÅU-foto

I helheten båtkunskap kommer Eugenia att ha en central roll. I föreningen finns kunskapen om båtskötsel, navigering, sjöregler och -säkerhet.

Johansson uppskattar att den kunskap som finns hos Eugeniagänget så här kan gå vidare.

Efter tre år är det tänkt att de studerande på speciallinjen ska klara av att avlägga skärgårdsskepparexamen.

”Det handlar inte om stora summor”

För att finansiera den nya inriktningen hoppas Johansson att finlandssvenska fonder ska ställa upp, men också mindre summor från kommunens budget kan beviljas.

– Det handlar inte om stora pengar. Det första årets sex studiepoäng blir tre veckotimmar per år. Dessutom får kommunen statliga pengar för varje elev som vi lyckas fånga upp och som kanske just för att vi erbjuder den här linjen väljer gymnasiet.

Johansson ser inte heller risken att gymnasiegrupperna skulle bli så stora att de kräver mer resurser. Medeltalet för antalet studerande per årskurs i Kimitoöns gymnasium är 20, så fler får plats.

– Det här blir nog främst ett tillskott för oss, säger Johansson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit