Förflytta dig till innehållet

Kina och EU-länder undertecknade vattendeklaration i Åbo

ÅU
Ett vattenglas fotograferat uppifrån.

Kina, Europeiska kommissionen och flera EU-länder undertecknade på torsdagen i Åbo en deklaration för att fördjupa vattensamarbetet mellan EU och Kina. Målet är att arbeta tillsammans mot hållbar utveckling och förbättra vattensäkerheten, heter det i ett pressmeddelande.

Åbodeklarationen undertecknades på CEWP:s (China-Europe Water Platform) årsmöte med nästan 400 gäster från över 20 länder. CEWP är ett samarbetsnätverk inom förvaltning, forskning och företagsverksamhet mellan EU och Kina.

Bland annat Kinas vattenresursminister Chen Lei finns på plats. I onsdags diskuterade han med Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Kina och EU-kommissionen har också undertecknat ett samförståndsavtal för att inleda en vattenpolitisk dialog.

Ett av FN:s mål för hållbar utveckling handlar om att säkra tillgången till rent vatten och sanitet för alla. Vattensäkerheten spelar också en väsentlig roll när det gäller att nå de övriga 16 målen.

På torsdag eftermiddag diskuterar deltagarna bland annat affärsmöjligheter inom cirkulär ekonomi, där vattnet spelar en stor roll. I samband med mötet ordnas ett stort matchmaking-event med över 130 kinesiska och europeiska företag som söker nya samarbetsmöjligheter.

Mötet ordnas av jord- och skogsbruksministeriet, Kinas vattenministerium och EU-kommissionen i samarbete med utrikesministeriet, miljöministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, Åbo stad, Egentliga Finlands förbund, Satakuntaliitto, samarbetsnätverket LOURA.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit