Kolla vilka frågor partierna i Pargas vill prioritera: inflyttning är mantrat de flesta upprepar
Partierna presenteras i den ordning de svarat på frågorna, men du kan klicka dig vidare till det parti du är intresserad av genom länkarna nedanför där ordningen följer antalet röster partierna fick i kommunalvalet 2017.
SFP – SDP – Samlingspartiet – De Gröna – Vänsterförbundet
Centern – Sannfinländarna – Kristdemokraterna – Kristallpartiet
De Gröna
Skärgårdshavets Grönas ordförande Sauli Luttinen påpekar att partiet lokalt jobbar för att ta i beaktande alla ortens särdrag.
- att få kommunens pengar att räcka till.
- satsa på barn, unga och utbildning.
- fungerande och rättvisa kommunikationer i alla kommundelar.
För att få kommunens ekonomi att gå ihop krävs det en ökad inflyttning och att Pargas igen blir en nettovinnare i inflyttning. Det i sin tur kräver service – som kostar. Båda bitarna när varandra, liksom satsningen på de yngre generationerna och utbildning.
– Rent generellt hör det till de grönas värderingar att man tar också de unga i beaktande. I Pargas har vi ett bra system med ungdomsfullmäktige och på riksnivå för partiet fram att röstningsåldern i kommunalval kunde sänkas till 16 år, säger Luttinen.
Han talar sig också varm för att man skulle utveckla andra stadiets utbildning så att man bättre kunde svara på arbetsmarknadens behov. Luttinen ser det som viktigt att ungdomar får sin röst hörd.
– I en fragmenterad kommun som Pargas är det också ytterst viktigt att det finns ett serviceutbud som täcker hela kommunen. Många har tagit ett digiskutt det senaste året och för de som bor längre bort från ortens centrum har det öppnat upp helt andra möjligheter till delaktighet.
Till kommunikationerna räknar Luttinen också utvecklandet av kollektivtrafiken, där han ser det som en bra sak att Pargas fortsätter utreda möjligheterna med utvidgandet av Föli-samarbetet i Åboregionen.
– Faktum är att gröna värderingar i staden och på landsbygden är två skilda saker. Bor man i Berghäll i Helsingfors eller på Åvensor i Korpo är innebörden en helt annan, säger Luttinen.
Vänsterförbundet
Nina Söderlund från Vänsterförbundets lokalorganisation lyfter fram inflyttningsfrågan som den allra viktigaste inför valet.
- hela staden måste bli en lockande oas.
- hälsa och socialt ansvar.
- en levande skärgård är hela stadens livsnerv.
Söderlund påpekar att det enda sättet att undvika nedskärningar i servicen är en ökad inflyttning.
– Vi efterlyser också en aktivare skärgårdspolitik och att staden skulle anställa en skärgårdsombudsman.
Förberedandet av vårdreformen kräver en enorm insats och det vore enligt Söderlund ytterst viktigt att också Pargas är representerat redan i ett tidigt skede av förberedelsearbetet.
– Staden måste med alla krafter arbeta för att alla får tillgång till god hälsovård i tid och nära hemmet också i skärgården. För oss är likaså miljöfrågorna otroligt viktiga, till exempel uppgörandet av den grundliga klimatstrategi som på vårt initiativ skall inledas i höst.
SFP
Ordförande för SFP:s kommunorganisation i Väståboland, Tomas Björkroth, lyfter fram vårdreformen som den stora elefanten i rummet som inte kan förbises, varken på kort eller på längre sikt.
- förverkligandet av vårdreformen så att en god vård ges nära dig, på ditt eget modersmål.
- utvecklandet av kommunikationer till lands, till havs och digitalt. Hög prioritet har broarna över Rävsund och Hessund som en del av Pargasleden som betjänar alla kommuninvånare.
- förverkliga satsningarna på skolfastigheter så att utbildning av hög kvalitet också i fortsättningen kan ges i friska och ändamålsenliga utrymmen.
Björkroth framhåller att det ur ett kommunalt perspektiv är viktigt att komma ihåg den svenskspråkiga servicen som ska finnas nära invånarna.
– Vi ska också komma ihåg att det här är ett område där Pargas också kan erbjuda tjänster åt det kommande välfärdsområdet, det måste inte automatiskt innebära att allt flyttar någon annanstans. I och med Sandra Bergqvist har vi en bättre inblick i vilka diskussioner som förs på den nationella nivån, säger han.
Gällande skolor ser han att inflyttningen av barnfamiljer är något man inte heller ska glömma bort om man stirrar sig blind på de dystra prognoserna som utgår från födseltalen.
– Vi ska fortsätta satsa på skolor och utbildning i enlighet med de beslut som redan fattats i fullmäktige.
Samlingspartiet
Samlingspartiet i Pargas rf:s ordförande Maija Elenius lyfter fram företagsamheten, boendet och samarbete som viktiga ledmotiv.
- förbättra förutsättningarna för företag och företagsamhet i Pargas, Pargas ska vara den företagarvänligaste kommunen i Egentliga Finland på sikt.
- attraktivt boende, hyresbostäder i alla kommundelar och att sloganen ”bo vid havet” omsätts konkret.
- lätta på administrationen och samarbeta med andra kommuner för att förbättra ekonomin.
Elenius anser att det borde göras enklare att bli fast bosatt i Pargas för sådana som till exempel distansarbetat här under coronaåret.
– Genom att förbättra företagens förutsättningar skapar man jobb som i sin tur möjliggör ökad befolkning. Mera invånare bidrar till en bättre ekonomi i staden och den vägen en god service och en trygg och fungerande vardag, konstaterar Elenius.
I och med de stundande reformerna inom social- och hälsovården finns det ett behov att lätta på administrationen, eftersom kommunens organisation är byggd för dagens behov och hela tiden har utökats an efter.
– Svar på utmaningarna kan bli bland annat utökad användning av digitala tjänster, samarbete med tredje sektorn och andra kommuner samt minskad byråkrati, säger hon.
SDP
Valchef Carita Henriksson hos socialdemokraterna i Pargas lyfter fram ekonomin, utbildningen och en positiv och delaktig verksamhetskultur.
- hållbar ekonomi och utveckling genom inflyttning och företagsamhet.
- jämlik och högklassig fostran och undervisning för alla i Pargas.
- en positiv verksamhetskultur som främjar välmående och delaktighet för alla.
– Stadens ekonomi måste fås i balans och framtiden kräver att stadens verksamhet anpassas och utvecklas, utan att servicen äventyras. Vi vill att barns och ungdomars framtidsförutsättningar ska tryggas, säger Henriksson.
Hon konstaterar att Pargas geografiskt sett är en stor stad, men att man inom partiet inser att vissa ändringar kan bli nödvändiga inom bildningstjänsterna den närmaste tiden.
– Vi vill hellre se välmående daghem och skolor som är lite större, men som har utbildade, motiverade lärare, fungerande elevvård och mångsidig läroplansenlig verksamhet.
Hon framhåller att SDP vill främja en verksamhetskultur som bygger på öppenhet, diskussion, samarbete och delaktighet.
– Vi vill utveckla delaktigheten i beslutsfattandet så att olika invånargrupper aktivt tas med i diskussionen. Staden behöver utveckla nya former av invånardelaktighet, och delaktighet via digitala opinionsmätningar och enkäter, temakvällar, öppna diskuterande aftonskolor som regelbundet ordnas med syfte på att diskutera kommande ärenden.
Centern
Centern i Pargas ordförande Matti Agge, partiets enda sittande fullmäktigeledamot, ser att inflyttningen är nyckeln till det mesta.
- ökad inflyttning.
- göra orten mer attraktiv.
- satsa på närproducerat.
Agge ser att man för att öka inflyttningen måste se till att göra orten ännu mer attraktiv, bland annat genom att se till att utbildningssidan är i skick. En fungerande tvåspråkighet hör också till de saker som bidrar.
– Förbindelserna är också av yttersta vikt, både kollektivtrafik och förstås broarna. Personligen hoppas jag att man kan åtgärda korsningen mellan Lielaxvägen och Skärgårdsvägen till exempel med en cirkulationsplats eller trafikljus, konstaterar Agge.
Sannfinländarna
Sannfinländarna i Pargas vill genom den med grannen S:t Karins gemensamma kommunorganisationens sekreterare Mika Peltokorpi lyfta fram en äkta tvåspråkighet med samarbete i stället för motsättningar som sitt bärande tema.
- ett på riktigt tvåspråkigt Pargas.
- att bevara och förstärka skärgårdsturismen och skärgårdens livskraft.
- föredra lokala alternativ.
Peltokorpi konstaterar att Pargas är en tvåspråkig kommun och kommer att förbli det. Men han hoppas att man kunde komma ur gamla motsättningar mellan språkgrupperna och samarbeta.
– Om vi skulle ha barnen i tvåspråkiga daghem och skolor, skulle vi i Pargas helt på riktigt få en samstämmig, tvåspråkig vardag utan motsättningar mellan språkgrupperna, säger han.
– Vår skärgård kunde bli en motsvarighet till Lappland, där det finns saker att se och uppleva året om. Skärgården kunde också vara lockande för turister oberoende av årstid.
Peltokorpi talar också varmt om det lokala och att gynna närproducerat.
– Vi borde förespråka närproducerad mat, lokala företagare och se till att pengarna hålls i den egna kommunen, eftersom det på lång sikt är det förmånligaste. Ingen annan står upp för oss om inte vi gör det själva. Om vi kör ner basservicen i skärgårdsdelarna, kan vi inte heller förvänta oss att någon flyttar dit.
Kristdemokraterna
Jaana Shelby som är ordförande för lokalavdelningen i S:t Karins, där också Pargas ingår, säger att partiets huvudtema är att se till hela ortens bästa.
- utveckla staden i sin helhet.
- se till hela ortens livskraft.
– Rent konkret betyder det att det ska få finnas företagsamhet, boende och service också på andra ställen i Pargas än i stadens absoluta centrum. Självklart förstås vi att det inte kan finnas ett lika heltäckade serviceutbud i Iniö centrum som i Pargas centrum, men samtidigt är det orättvist att man i onödan tyglar förutsättningarna för företagande i skärgården, konstaterar Shelby.
Kristallpartiet
Partikartan fick en nykomling i början av april då Kristallpartiet, med sina grundteman glädje, sanning och kärlek dök upp. Irena Nylund ställer upp som partiets enda kandidat i kommunalvalet i Pargas.
- att vi skall ha jämlikhet i samhället.
- arbeta för företagsamheten.
- arbeta för att alla ska få tillgång till olika vårdmetoder som gynnar deras hälsa.
Nylund poängterar att alla skall ha rätt till att säga sin åsikt och yttra sig fritt.
– Vi skall lyssna på Pargasbornas behov och önskemålr oavsett deras ålder och lära oss att samarbeta och lyssna på varandra och öppna våra hjärtan och tänka och agera utifrån bondförnuft och kärlek, också inom politiken.
Hon talar också för att alla som brinner för att utveckla och skapa via sin företagsamhet skall ha chans till det. För att bevara servicen i Pargas måste man använda sig av lokala serviceproducenter och sluta köpa in från andra orter.
– Alternativa vårdmetoder ska kunna användas vid sidan om västerländsk medicin och människan skall ha självbestämmanderätt över sin egen hälsa och kropp. Barnens och ungdomarnas hälsa skall under skoldagen gynnas på bästa möjliga sätt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.