Kommundirektör Anneli Pahtas förtroende i gungning — nästan halva fullmäktige uttalar misstroende
Är Kimitoöns kommunfullmäktiges förtroende för kommundirektören Anneli Pahta förbrukat? Borde Pahta alltså avskedas? Det vill Janne Salonen (obunden) och elva andra fullmäktigeledamöter få svar på. Därför lämnades en motion in som ett brådskande ärende under Kimitoöns kommunfullmäktigemöte på tisdag kväll.
De 12 fullmäktigeledamöterna utgör nästan hälften av de 27 ledamöterna. Hela SDP:s, VF:s och Centerns fullmäktigegrupp har skrivit under, fyra förtroendevalda av fem från Fri Samverkan samt Salonen.
För att behandla en sådan här motion krävs det att en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna ställer sig bakom motionen, vilket för Kimitoöns del betyder sju ledamöter.
Undertecknarna vill att fullmäktige utser ett tillfälligt utskott för att granska förvaltningen och utreda kommundirektörens förtroende.
Undertecknare av motionen
Esko Antikainen (VF)
Rune Friman (Fri Samverkan)
Jari Hollsten (Fri Samverkan)
Harri Kaitala (C)
Kalevi Kallonen (C)
Ann-Marie Kulla (SDP)
Veijo Lücke (Fri Samverkan)
Janne Salonen (obunden)
Johan Sundqvist (SDP)
Bo Vilander (SDP)
Kim Viljanen (Fri Samverkan)
Tomy Wass (VF)
Kimitoön lät bli att söka pengar
Bakgrunden till motionen är att Kimitoöns kommun lät bli att ansöka om det så kallade fattigstödet, alltså den behovsprövade höjningen av kommunernas statsandelar. Enligt motionen söktes det här av nästan hälften av landets kommuner.
Motionen berättar vidare att den summan kommunerna i genomsnitt ansökt om utgör 104 euro per kommuninvånare, vilket för Kimitoöns del hade blivit nästan 700 000 euro.
Undertecknarna anser att kommundirektörens motiveringar för att inte söka stödet inte är övertygande. Enligt motionen motiverar Pahta beslutet med att Kimitoön har en låg skatteprocent och att coronaepidemin inte i större utsträckning påverkat kommunens ekonomi.
I motionen nämns också stödet kommunerna kunde söka för bland annat ökade kostnader inom grundundervisningen, vilket Kimitoön inte heller ansökte om. Stödet var till för att möjliggöra att jämna ut konsekvenserna undantagstillståndet fick till stånd inom småbarnspedagogik, förskola och grundläggande utbildning.
— Villkoren för det här stödet var inte sakliga. Får man stödet förbinder sig kommunen till att inte inleda samarbetsförhandlingar som gäller personal inom småbarnspedagogik och skola i framtiden, sade Pahta till ÅU i september då det här var aktuellt.
”Inte gällande något av stöden har ansökan förts till behandling i nämnder, kommunstyrelse eller fullmäktige”, slår motionen fast.
En ny möjlighet till statligt coronastöd för år 2021 har utlovats.
Vem har fattat beslut och när?
Frågor undertecknarna vill ha svar på är vem som fattat beslut om att stöden inte ska sökas och när detta har skett. Dessutom vill man veta om andra stöd för kommunens verksamhet och ekonomi medvetet gått kommunen förbi det här året.
Det är alltså efter ovannämnda eventuella försummelser undertecknarna nu ifrågasätter om kommundirektören fortsättningsvis har fullmäktiges förtroende.
Undertecknarna anser att kommundirektören i nämnda fall inte har agerat enligt kommunens och invånarnas bästa.
Vidare ställs i motionen frågan om Kimitoöns kommun borde övergå till en modell där beslut om stödansökningar fattas i kommunstyrelsen istället för av tjänstemän.
Motionen går till kommunstyrelsen, men avgörs i fullmäktige
Motionen går nu till kommunstyrelsen, som till en början ska bereda ärendet gällande det tillfälliga utskottet för fullmäktige.
Då det blir dags för slutgiltigt beslut fattas det i fullmäktige.
Läs också:
SFP:s Michael Oksanen om motionen: ”Hoppas de förstår vad de skrivit under” — Pahta kommenterar inte
Jurist: Ovanligt att man avsätter en kommundirektör
Styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist: ”Motionen mot Pahta är fult spel”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.