Kön spelar – fortfarande – roll för lön på ÅA: Både kvinnliga professorer och universitetslärare tjänar hundralappar mindre än manliga kolleger
Kön kan fortfarande spela roll för lön – och position – vid Åbo Akademi.
Uppgifterna om lönerna hittas i den plan för jämställdhet, likabehandling och tillgänglighet som äntligen blivit klar vid ÅA.
Planen har försenats med två år: den tidigare planen gällde för 2018-2020, den nya för 2022-2024.
Prorektor Gunilla Widén, ny ordförande för ÅA:s jämställdhetskommitté, säger att man velat göra ett mycket noggrant inkluderande arbete
– Många grupper av personal och studerande har varit involverade, det har tagit tid, säger Widén och påpekar att den gamla planen gällt tills den nya trädde i kraft.
Planen innefattar konkreta åtgärder för att komma åt bland annat lönegapen: ”oskäliga skillnader ska åtgärdas”, heter det.
Men hur gör man det i praktiken?
Gunilla Widén säger att det är viktigt att lyfta fram orättvisorna. Endast den organisation som är medveten om problem kan göra något åt dem.
Men ansvar faller också på individen.
– Korrigeringar i lönen kräver viss egen aktivitet, säger Widén.
Bland professorerna vid ÅA är kvinnorna fortfarande i minoritet på 33 procent.
Nationellt sett var löneskillnaden 256 euro mellan manliga och kvinnliga professorer år 2021. Det visar Professorsförbundets statistik.
I Professorsförbundets löneutredning från 2021 kommer det fram att den största orsaken till löneskillnaderna – nationellt – mellan manliga och kvinnliga professorer beror på arbetskarriärens längd. De kvinnliga professorerna har i snitt innehaft sin befattning i 10,5 år och männen i 13,6 år. Detta förklarar 211 euro av löneskillnaden.
Ämnet påverkar lönen
Dessutom påverkas löneskillnaden av vetenskapsområde.
Fortsättningsvis är uppdelningen mellan ”kvinnliga” och ”manliga” ämnen och yrkesval starka. Könsnormerna påverkar på högsta nivå: lönen för professorer inom kvinnodominerade ämnen är lägre än inom mansdominerade. Denna ”tradition” förklarar 43 euro av skillnaden i månadslön mellan kvinnor och män, enligt Professorsförbundets utredning.
Viktigt att vara medveten
Gunilla Widén säger att medvetandegörande är viktigt för jämställdhetsarbetet vid ÅA: också för att få bukt med löneskillnaderna.
Som professor i informationsvetenskap vet hon hur viktigt det är med rätt riktad information och kommunikation.
Det här gäller också ÅA:s hantering av anmälningar om diskriminering och trakasserier.
Diskriminering ovanligt, enligt enkät
Upplevelser av diskriminering är dock inte särskilt vanliga vid ÅA. Det visar en ÅA-enkät om jämställdhet och likabehandling som gjordes bland de anställda år 2020.
Också en studieklimatundersökning bland ÅA-studenter år 2020 pekar åt samma håll: 96 procent av de svarande studenterna menar att de inte upplevt kränkande beteende eller diskriminering.
I enkäten till de anställda uppgav dock 40 procent av de svarande, som gjort en anmälan om diskriminering eller trakasserier, att de inte vet om anmälan har åtgärdats.
– Det här är en stor brist. Varje individ som upplever oklarheter i våra processer eller särskilt om det finns ovetskap om en anmälan åtgärdats, pekar på en brist i informationen, säger Gunilla Widén.
I somras fick akademins ledning hård kritik i samband med ett fall där ÅA-läraren Saara Ilvessalo upplevde att hennes anmälan om sexuella trakasserier vid ÅA hanterats undermåligt.
Åbo Akademis jämställdhetskommitté
Ordförande: prorektor Gunilla Widén
Professor Mia Heikkilä, suppleant professor Jessica Rosenholm
Doktorand Ran Goren, suppleant universitetslektor Sonja Grönblom
Projektkoordinator Johan Nyman, suppleant servicechef Christel Lindfors
Studiechef Jonas Söderlund, suppleant forskningskoordinator Maria Ljung
Projektkoordinator Olivia Franck, suppleant informatör Mia Henriksson
Studerande Mariana Moretti Caravalho, suppleant studerande Sharon Hofisi
Studerande Linn Gröndahl, suppleant studerande Emma Löfdahl
Sekreterare: planerare Susanne Lundström
Juridisk expert: ledande jurist Martina Snåre
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.