Konflikterna växer inom församlingen i Pargas – ”Houtskärsfallet ett totalt misslyckande”
Konservatismen är i minoritet bland församlingsmedlemmarna i Pargas, och då är det problematiskt om kyrkoherden för fram en sådan linje.
Så resonerar Jan Bambu Eriksson, ordförande i gemensamma kyrkofullmäktige i Pargas.
Eriksson poängterar ändå att kyrkan bör ha plats för alla, mer liberala och mer konservativa.
– Vi ska tillåta olika åsikter, men utåt kan inte förmannen agera eller uttala sig som om den konservativa synen skulle vara församlingens, för det är den inte, säger Bambu Eriksson.
”Houtskärsfallet ett totalt misslyckande”
– Hur Houtskärsfrågan sköttes var ett totalt misslyckande, både från domkapitlet och kyrkoherdens sida. Man lyssnade inte på den lokala befolkningens vilja.
Att Houtskärs kapellförsamling ska få en präst de inte önskar verkar vara droppen som fick begäran att rinna över i Väståbolands svenska församling.
Ett missnöje som pyrt bland aktiva en längre tid blev nu öppet för allmänheten.
BAKGRUND/ Houtskärs kaplanstjänst
Houtskärs kapellförsamling är en av flera kapellförsamlingar i Väståbolands svenska församling.
Kaplanstjänsten har länge varit obesatt och senast har prästen Janette Lagerroos skött tjänsten som tf.
Då tjänsten var lediganslagen i höst var Peter Blumenthal den enda sökande. Lagerroos, prästvigd 2018, har inte sin pastoralexamen klar och kunde inte söka jobbet.
Houtskärsborna samlade namn i stöd för Lagerroos, många hade önskat fortsätta tf-arrangemanget tills hennes examen är klar.
Houtskärs kapellförsamlings utlåtande till stiftet blev öppet, när kutymen är att kapellförsamlingen ber att den behöriga sökande får jobbet.
Domkapitlet vid Borgå stift beslöt i en kompromiss att Blumenthal som den enda behöriga sökande väljs att sköta jobbet som tillfördnad från 1 november till juni nästa sommar.
Under 2021 ska jobbet i Houtskär lediganslås på nytt.
Kyrkoherde får kritik för konservativ linje
Kyrkoherden Harry S. Backström får kritik för sin konservativa linje, för att församlingen inte längre upplevs jämställd, för sin ledarstil och för att aktiva förtroendevalda inte längre har insyn.
”Fanns viljan hade detta redan varit skött” skriver Nagubon Yngve Lindqvist i en insändare i ÅU.
Lindqvist är aktiv i församlingen, vice ordförande i Nagu kapellråd, och missnöjd med hur kyrkoherden har skött frågan kring en församlingsmästartjänst.
Lindqvist applåderar samtidigt den offentliga kritik som Pargasbon Malin Eriksson skrev i en insändare i ÅU tidigare i veckan.
Malin Eriksson skrev bland annat att hon som församlingsmedlem frågar sig varför könsfördelningen mellan prästerna i församlingen inte längre är jämställd. ”Jobbar kyrkoherden för hela församlingen eller för en krympande skara?”
Det handlar om mer än kvinnosynen
– Jag tog fasta på kvinnosynen och utgick från Houtskärsfrågan, men missnöjet är betydligt bredare än så, säger hon.
– Det handlar om ledarstilen överlag, om hur beslut förankras, om förtroende, hur anställda och förtroendevalda upplever det. Men sen är jag också rädd att folk börjar rösta med fötterna, skriva ut sig, byta församling, säger Malin Eriksson.
Kyrkofullmäktiges ordförande Bambu Eriksson är också bekymrad:
– Vi har ett demokratiunderskott i vår församling, och förtroendevalda har snarast blivit en gummistämpel.
”Maktutövning som inte tillåter insyn”
– Kyrkofullmäktige sammanträder endast två, tre gånger om året och kyrkorådets möteskalender är öppen. Som förtroendevald har det blivit svårt att sätta sig in i ärenden, när beredningen inte är öppen. Det handlar om ett maktutövande.
Bambu Eriksson har också varit aktiv i församlingen under andra kyrkoherdar, och det har även Malin Eriksson som har ett förflutet som fullmäktigeledamot (2011–2014) och kyrkorådsmedlem (2015–2018).
Kyrkoherde Harry S Backström valdes som kyrkoherde till Pargas år 2012. Han var tjänstledig en längre period kring 2016, då församlingens kaplan Sara Grönqvist vikarierade honom. Hon är numera tjänstledig från Pargas och jobbar vid Kyrkans central för det svenska arbetet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.