Konstläger i Labbnäs gav hobbymålare skjuts framåt – ”Här ser man behovet av att skapa och uttrycka sig”
Hav, blommor, skärgårdslandskap och en hög gudinnor som fallit ned från sina pelare. Bland annat dessa motiv fanns i Lidret i Labbnäs under det konstläger Kimitoöns konstförening stod värd för den här veckan.
Nitton deltagare plus läraren Arja Maarit Puhakka är på plats.
Camilla Klingstedt från Ekenäs jobbar på en skiss, som hon sedan ska göra en större målning av. Det är en hög med grekiska gudinnor som fallit ned från sina pelare.
– På lägret får vi energi av varandra. Energin strömmar, och här är tyst då alla koncentrerar sig. Undervisningen är fin. Efter det här kommer jag att våga mera, säger Klingstedt.
Vi de stora fönstren där man kan se ut över Dragsfjärden hittar jag Lena Nordström från Pargas. Hon håller på med ett färggrant experiment med oljepastell och vattenfärg.
– Här har jag fått ny kunskap om tekniker. Här finns gemenskapen och man kan se vad andra gör. Här ser man behovet av att skapa och uttrycka sig, säger hon.
Årligen återkommande läger
Konstlägret är ett årligen återkommande resultat av åtta konstföreningar kring Östersjön och Finska viken som samarbetar. Föreningarna kommer från Haapsalu (Estland), Ekenäs, Kimitoön, Pargas, Åbo, Norrtälje (Sverige) och Åland.
En varm gemenskap råder i Lidret – även om alla inte kände varandra innan får skapandet och den förenande hobbyn till en stark tillhörighet.
Föreningens sekreterare Siv Österås berättar att man under lägret hinner med mycket annat också, till exempel var en dag reserverad för en utflykt till intressanta konstmål på Kimitoön, som till exempel Kulturhus Björkboda (där föreningens jubileumsutställning finns) och till Merihelenas ateljé på fabriksområdet i Dalsbruk.
Viktigt med tips för att komma framåt
Akvarellmålningar är i fokus under lägret, men också med oljefärg målar deltagarna.
– Jag ger tips och råd om olika tekniker och kommenterar till exempel komposition och färglager, säger Puhakka.
Österås framhåller vikten av att få tips för att komma vidare i det egna målandet.
– Visst är det här sommarens höjdpunkt! Jag gick med i det här sällskapet för tjugo år sedan, då det startade. Det lever vidare eftersom vi så gärna vill träffas, säger Linda Bjernler från Norrtälje.
Sällskapet är orsaken till att hon i tiderna blev bekant med Kimitoön – vilket hon uppskattar stort. Vid besöken har hon fascinerats av hur man på Kimitoön haft konstutställningar till exempel inne på äldreboenden och i Ämbetshuset i Dalsbruk – då det ännu fanns kvar. Den idén har hon tagit med sig till Norrtälje, men än har hon inte lyckats förverkliga den.
Unga gjorde drakar och textade med fjäder
Inte bara för vuxna arrangerades konstläger i Labbnäs den här veckan, utan också för unga från tolv år uppåt.
Deltagarna träffades under tre dagar under ledning av konstföreningens Margareta Sjöholm och Åke Stenman. De upplever deltagarna som ivriga och positivt inställda. Som mest deltog tio ungdomar, då man under en av dagarna hade deltagare också från Norge och Spanien.
– Vi började med att texta med svanfjädrar och vass, som man gjorde för ett par hundra år sedan, säger Sjöholm.
Åke Stenman visar upp en drake med en vacker teckning. Alla deltagare har fått göra sådana. Vidare har man till exempel experimenterat med färger som trycks mellan två papper.
14-åriga Milo Karlsson från Dalsbruk visar hur man får till bokstäver och fina mönster med fjäderpennan. Han fyller den med lite vattenfärg med hjälp av en pensel.
Lite extra får han trycka på för att färgen ska komma ut den vassa pennan.
– Att rita är roligast, jag tycker om bildkonst, säger han.
Alice Ekholm från Kimito visar en intressant teknik där hon sätter en droppe vattenfärg på pappret och sprider den genom att blåsa i ett sugrör. Det blir grenarna på ett träd.
Konstlägret för unga är en ny verksamhet som arrangören Kimitoöns konstförening hoppas får fortsättning.
Lägret har fått bidrag från Kimitoöns kommun.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.