Förflytta dig till innehållet

Konstnären Edith Hammar debuterar med seriebok om ambivalent hemlängtan

Som barn läste hon serier av Touko Laaksonen i smyg. Nu kallas hon för en Tom of Finland för 2020. Foto: Vilhelmina Öhman


Edith Hammar går på vallen längs Kyro älv. Hon stannar för att peka ut en plog av tranor, en massiv hundloka och näckrosorna på älven.
Hammar bor vanligtvis i Berghäll i Helsingfors. Men när det blev tydligt att vi var mitt i en pandemi bestämde hon sig för att flytta till bondgården där hennes morfar växte upp i Kvevlax utanför Vasa. Hon har nu bott här i fyra månader.
Om några veckor kommer hennes första seriebok Homo Line ut på Förlaget M.

Debuterar i höst

Edith Hammar är redan ett bekant namn för flera. Hon identifierar sig mer som bildkonstnär än författare och hade först tänkt att Homo Line skulle bli en bilderbok.
— Men jag hade svårt att hitta den röda tråden så jag skrev ett manus till bilderna och sedan fick texten stå kvar.
Hon säger att hon är lite nervös att få veta vad folk tycker om boken och att det känns närmast pinsamt med alla intervjuer inför debuten.
— Jag har varit offentlig i mitt arbete tidigare, men nu är det mer personligt och dessutom klätt i ord, säger Hammar.
Serieboken är en självbiografisk innerstadsberättelse.
— Huvudkaraktären är en variant av mig själv. Det är en drömversion av Helsingfors och mitt eget liv, säger Hammar.

Ambivalent relation till sin hemstad

Homo Line utspelar sig på ett kryssningsfartyg mellan Finland och Sverige.
— Den handlar om hur det är att resa mellan två länder som båda har komplicerade historier och båda suger på sina egna sätt, säger Hammar.
Oavsett var man bor kan man ha ett komplicerat förhållande till sin hemort och hemlängtan kan ibland kännas skamfull, menar hon.
— I Finland och Helsingfors finns det en patriotisk känsla och ett förfallsromantiskt narrativ om sig själv. Det är svårt att ha hemlängtan till en sådan plats.
— Helsingfors är där jag fick mens, blev kär, blev påhoppad för första gången på grund av mitt utseende. Det är stora känslor på en plats och om man lämnar den platsen känns det som om tiden har stannat.
Med ”blev påhoppad” syftar Hammar på hennes erfarenhet av att ha blivit misshandlad som ung i Helsingfors, vilket dyker upp i en scen tidigt i boken.
Hammar säger att hon kan sörja att hon inte skapade en bra, vuxen relation till Helsingfors innan hon lämnade staden för Stockholm där Hammar studerat konst.
— Stockholm har en dragningskraft och det finns en stark uppfattning om att allt är bättre i Sverige. Men det kändes aldrig som hem.

Homo Line (2020) kommer ut på Förlaget M i augusti. Foto: Vilhelmina Öhman

”En Tom of Finland för 2020”

Hennes förlag kallar Hammar ”en Tom of Finland för 2020”.
— Det är en smickrande beskrivning, men jag vet inte om jag kan leva upp till det. Likheten är väl att både jag och Touko Laaksonen är från Finland och ritar inte så straighta bilder.
Som barn läste hon Tom of Finland i smyg och hon är numera påläst om Touko Laaksonen. Hon tycker att hans konstnärskap och historiska person har reducerats till en mer städad variant än originalet.
Hon säger att det var viktigt och roligt för henne att lyfta fram det homoerotiska i den finländska historien i hennes egen bok.
— Under mörkläggningen under kriget på 1940-talet var till exempel området bakom Svenska Teatern ett cruising-ställe för queera personer.

Vill illustrera barnböcker

Hammar säger att hon absolut vill göra fler serieböcker, men dessutom att hon redan håller på att arbeta med en ny bilderbok utan dialog och drömmer om att illustrera barnböcker.
Hon kommer att fortsätta bo på gården i Kvevlax under hösten. Hon säger att hon trivs bra med att ha naturen direkt utanför dörren, hönorna på gården, keramikstudion i källaren och ekan på Kyro älv ett stenkast ifrån.
— Jag saknar bara mina vänner och mina snyggaste läderboots som är kvar i kollektivet i Helsingfors. Men en fashionabel homostil kommer inte att göra något för mig här. Här behöver jag bara kängor och gummistövlar.

Edith Hammar
Ålder: 28
Bor: Under vanliga omständigheter i ett kollektiv i Helsingfors, men för tillfället i Kvevlax i Korsholm.
Sysselsättning: Konstnär. Studerat på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Deltagit i en mängd kollektiva och separata konstutställningar. Senast Du e homo (2018) och Edith 22 (2018).
Arbetar helst med: Tusch och trä.
Aktuell med: Debuterar med serieboken Homo Line på Förlaget M i augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit