Konstutställning släpper fram iraniernas röst i Åbo

Kvinnor, barn, fredsduvor. En brinnande båt som svävar ovanför havet med en man i, en pojke som dödades då han satt i en bil med sin pappa. Det finns många olika motiv då iranska, finska och andra internationella konstnärer ställer ut tavlor på andra våningen i Hansakvarteret.
Tavlorna har målats av Ritva Aaltonen, Mahboobeh Alizadeh, Roshanak Arbab, Kordnejad Ebrahimi, Sanaz Faraji, Mahsa Firoozi, Shahrzad Hazrati, Mohammad Kafami, Sibel Kantola, Fereshta Mohammadi, Maryam Samaian, Arezoo Shirdel och Iiris Silvola. Maral Hamidi, Erfan Hemmat och Nina medverkar också i hantverket om Kian Pirfalak.
På utställningen visas också tre tavlor som målats av en kvinna i Teheran. Det är tavlor som hon inte kan ställa ut där.

Utställningen är en del av gruppen Liberty for Irans verksamhet.
Gruppen består av många unga människor, även studerande. Man har ordnat olika evenemang som minnesstunder med tända ljus vid Teaterbron och Biblioteksbron, graffitimålning samt demonstrationer.
– Målet är att vara iraniernas röst och visa solidaritet. De lider av våld och brott mot mänskliga rättigheter. Vi vill visa hur deras situation ser ut, då det är svårt för dem, säger Hannaneh Mahmoudian.


Internet ligger ofta nere eftersom landets nuvarande ledning inte vill att bilder, videor och information om situationen läcker ut till resten av världen.
Att internet blockeras påverkar också det vardagliga livet som exempelvis studier eller kontakt med vänner och familj.
Mahmoudian är expert på hedersrelaterat våld och ungdomsarbetare och aktiv i Liberty for Iran-gruppen. Hon är född i Iran men flyttade till Turkiet då hon var sju år och sedan vidare till Finland.
Liberty for Iran-gruppen vill gärna lyfta fram det faktum att många barn också dödas i Iran nu.
– De befinner sig vid frontlinjen nu tillsammans med kvinnorna och bland annat personer som hör till olika minoriteter, säger Mahmoudian.

Det har gått snart tre månader sedan protesterna i Iran började spridas efter att den unga kvinnan Mahsa Amini gripits av den så kallade ”moralpolisen” och senare dött i häktet. Det är inte de första protesterna som ordnats i landet men de har eskalerat och fått en hel del synlighet i traditionella och sociala medier.
I söndags rapporterade medier om att moralpolisen ska läggas ner. Det visade sig sedan att informationen inte stämde, skriver bland annat SVT (5.12).
Att den iranska regimen skulle upplösa moralpolisen är ändå varken bra eller dåligt, enligt Mahmoudian.
– Det handlar bara om att manipulera informationsgången för att ledningen ska se bättre ut. De som dödats kommer inte tillbaka.
Om situationen i Iran skulle förbättras på riktigt skulle det sända positiva signaler också till andra länder i Mellanöstern med tanke på bland annat kvinnors rättigheter, konstaterar hon.
Mahmoudian har själv vänner och familj kvar i Iran. Ibland går det att ha kontakt med dem, ibland fungerar internet inte tillräckligt bra.
– Informationsbristen är tung också för anhöriga, vi kan inte vara på plats och göra något för dem där.
Att vara aktiv på hemmaplan och ordna evenemang som demonstrationer eller utställningar ett sätt att hjälpa.
Utställningen hittas på andra våningen vid Thaliatorget och hade vernissage den 30 november. Det serverades persisk mat, traditionell musik och sång framfördes. Utställningen är öppen till den 14 december. Den har fått understöd av EU.



Rättelse 9.12 klockan 8.19: Maral Hamidi, Erfan Hemmat och Nina medverkar också i hantverket om Kian Pirfalak.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.