Förflytta dig till innehållet

Koordineringen av den svenska servicen måste påbörjas

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi i Svenska Seniorer i Åboland är bekymrade över avsaknaden av en beredning i frågan kring koordineringen av den svenska servicen inför SOTE – reformen i Egentliga Finland. Den som följt med massmedias rapportering om och runt reformen har kunnat registrera hur andra sjukvårdsdistrikt redan nu börjat förbereda sig inför reformen.

Enligt förslaget till hälsovårdsreform ska Egentliga Finlands välfärdsområde få ansvaret för att koordinera den svenskspråkiga specialomsorgen i hela landet. Målsättningen är att de svenskspråkiga patienterna ska få bra vård på sitt modersmål svenska.

Det är kommunernas SOTE-direktörer som leder den planeringen. De har mandatet av kommunerna att föra beredningen inom Egentliga Finland framåt. Idag verkar det som om man inte vill göra mer än vad man absolut måste. 

Men det politiska ansvaret liksom helhetsansvaret verkar saknas. Nu bör vi ta ansvaret för att bereda reformen! Med tanke på att tidsplanen för att genomföra SOTE-reformen är mycket utmanande finns det stor risk att man försummar planeringen av den svenskspråkiga vården och omsorgen.

Vem har det övergripande ansvaret, var planeras den framtida koordineringen av den svenska servicen och vem håller i trådarna för den regionala social- och hälsovårdsreformen på svenska i Åbo och Åboland? Vilken roll har Sjukvårdsdistriktet i planeringen? Frågorna ställs av oss, Svenska Seniorer i Åboland.

Svenska Seniorer i Åboland anser att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Åbo och kommunerna i Åboland ska utse en person för planeringen av den svenskspråkiga social- och hälsovårdsreformen i denna region.

Dels ska det gälla uppgiften att koordinera, dels uppgiften att planera för reformen inom ramen för den vård  som ska ges vid Åbolands sjukhus och den föreslagen social- och hälsocentral invid.

Kjell Wennström
Ordförande

Ulla Achrén
Medlem

Svenska Seniorer i Åboland r.f.

Kandidater i kommunalvalet, SFP i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit