Köpman Kim Mattsson trodde inte sina ögon när han undersökte kräftleveransen från Säkylä

Köpman Kim Mattsson fick gnugga sig i ögonen då han i dag tog emot en leverans levande kräftor från Säkylä.
En av kräftorna som krälade omkring i lådan var nämligen färdigt röd till färgen. Vanligtvis är levande kräftor bruna och blir röda först när de kokas.
Har vattnet i sjön som kräftan levt i varit så hett att kräftan bytt färg? Utgör den röda kräftan ett alldeles unikt exemplar av sitt släkte? Eller hade kräftan drabbats av tisdagens värmebölja och därför blivit röd?
Nej, inget av ovanstående.
ÅU slår en signal till kräftforskare Japo Jussila vid Naturresursinstitutet Luke. Han berättar att både flod- och signalkräftor kan vara bruna, vita, gröna, blå och röda till färgen. Normalt är de bruna men varje säsong kommer det in rapporter om kräftor som inte är bruna. Röda kräftor är visserligen ovanliga, men inte unika.
— Färgen är ärftlig och i något skede har det inträffat en mutation som gjort att kräftan blivit röd, förklarar Jussila.
Enligt Jussila går det bra att koka den levande, röda kräftan.
Just nu ligger kräftan i kylen hos Mattssons i Kimito och om ingen biolog vill undersöka kräftan närmare kommer den ovanliga kräftan att åka med i något av veckans kräftkok.
Kim Mattsson driver K-affären Reimari i Pargas. Han har kokat och sålt kräftor i Reimari sedan 2005 och säger att han under en säsong köper in tiotusentals kräftor. Det här är första gången han fått in en levande, röd kräfta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.