Kräftforskare: Att koka kräftor levande är den mest humana avlivningen

För en dryg vecka sedan inleddes kräftfiskesäsongen och med den följer debatten om hur etiskt det är att koka kräftorna levande.
– Anledningen till att kräftor kokas levande är att minska risken för matförgiftning. Kräftor och humrar innehåller i sig själv skadliga bakterier, som ökar i mängd när de dör, säger Japo Jussila, kräftforskare och docent vid Östra Finlands universitet.
Han förklarar att bakterierna inte nödvändigtvis försvinner under tillredningsprocessen och därför har kräftorna traditionellt sätt inte avlivats först, utan kokats i stället levande.
Jussila resonerar också över den etiska frågan.
– Som första utgångspunkt måste man diskutera ifall det alls är etiskt att använda och äta djur. Sedan kan man börja diskutera sättet kräftan avlidas, säger Jussila.
Han har full förståelse att tillvägagångssättet inte ses som etiskt. Att koka ihjäl något låter inte bra.
Kräftdjur känner smärta
Jussila bekräftar att kräftan, som de flesta levande varelser känner smärta eftersom den har nociceptorer, även kallade smärtreceptorer, vilket är nervceller som upptäcker smärta.
Det tar ett par sekunder innan kräftan dör under kokningen, förutsett att man gör det rätt. Då man kokar kräftor ska det ska vara rikligt med vatten och vattnet måste koka kraftigt.
I långsam takt tillsätter man kräftorna, en åt gången så att vattnet inte svalnar. Huvudet på kräftan ska i först.
– Kräftans hjärna ligger under det bepansrade skalet i huvudet och där ökar temperaturen snabbt. Det gör att hjärnan snabbt överhettas och kräftan upphör att känna smärta, säger Jussila.
Djurskyddsförening vill förbjuda kokning av obedövade kräftor
Helsingfors djurskyddsförening HESY har sedan 2010 krävt att en lagstiftning om smärtlindring för kräftor införs.
Finland är ingen pionjär i frågan, redan 1999 förbjöd Nya Zeeland att humrar utan bedövning kokas levande och i mars 2018 förbjöd Schweiz samma sak. Humrarna ges elchocker eller bedövas genom nedkylning.
I Storbritannien framförs som bäst ett nytt lagförslag gällande djurens välfärd. Det handlar om att även ryggradslösa djur kan känna smärta.
Ifall lagförslaget går igenom blir det även för britterna förbjudet att koka humrar och andra skaldjur levande.
Varför görs inte något liknande i Finland?
Det rör sig om ekonomiska orsaker, en kort kräftsäsong, svårigheter att kontrollera det som sker i hemmen samt frågan om bedövningsmetoderna faktiskt är bättre.
– Ett bedövningssätt är att kyla ner kräftan till närmare noll grader för att stanna av kräftans aktivitet och sedan koka den. Det är nödvändigtvis inte en humanare process, utan lidandet kan snarare bli långdraget, säger Jussila.
Ett annat sätt att bedöva kräftan är med en elchock, men Jussila tror inte heller på den lösningen.
– Jag ser inte elchocker som en realistisk eller ekonomisk lösning. Själva maskinen kostar, det är en invecklad process och man måste vara säker på att kräftan faktiskt blivit bedövad, annars ökar man lidandet, säger Jussila.
Han poängterar att många tillreder kräftor hemma i Finland och då skulle det behövas en elchocksapparat i varje hem. Kräftfiskesäsongen, som i år avslutas den 31 oktober, är även så kort att det inte skulle vara lönsamt att skaffa dyra apparater.
Att kräftförsäljare skaffar en elchocksapparat, bedövar kräftorna och sedan ger dem till hushållen är inte heller en lösning. Man måste ju agera snabbt efter att man bedövat kräftan, så att kräftans skadliga bakterier inte ökar i antal.
Ett alternativ att avstå från att äta kräftor
Jussila tycker därför att koka kräftorna levande är det humanaste sättet att avliva dem, ett annat alternativ är att avstå från att äta kräftor.
HESY ser kritiskt på att det alls finns levande kräftor i hemmen. I restauranger kan man mekaniskt slå sönder kräftornas nervsystem, men det kräver yrkeskunnighet och är inte något man gör hemma.
Hemma kan man inte heller övervaka hur kräftdjuren behandlas och därför tycker HESY att levande kräftor inte alls borde levereras.
Känner kräftorna oro under färden?
– Inne i kräftburen är kräftorna lugna, men när den sedan lyft upp ur vattnet kan de känna en annorlunda känsla, som exempelvis stress, säger Jussila.
Han berättar att kräftorna inte har några problem att inte vara i vattnet, förutsagt att det är svala och fuktiga förhållanden de är i. Kräftorna brukar även ibland självmant i naturen söka sig till land.
Det är snarare de förändrade omständigheterna som kan ge upphov till stress.
Jussila poängtera att då det gäller kräftan och andra djur som avlivas för föda är det viktigaste att minimera smärtan och ta tillvara så mycket som möjligt av djuret efteråt.
Sedan kan det ifrågasättas hur mycket man får ut av en enda kräfta.
Han säger att alla djur som används till föda i något skede kommer att känna smärta eller obehag på färden, oberoende av om det är kött, vilt, fisk eller kräftdjur.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.