Förflytta dig till innehållet

Kristian från Reso gör maten till Michelinkockarna: En ära och en glädje

Robin Sjöstrand
Kock talar med pressen.
Ärad. Att få laga mat och ge utlopp för sin kreativitet inför alla toppkockar är en ära, enligt Kristian Karnell, som ansvarar för maten på Michelinmiddagen.

Ikväll äter runt 400 personer en 19-rätters meny på Logomo i Åbo. Många av gästerna är kockar i Michelinklass, och i centrum av det hela står en Resobo.

Kristian Karnell är köksmästare vid Logomo och han och hans team på 30 personer ansvarar för nio av de 19 rätterna. Man kunde tänka sig att en stormiddag för toppkockar innebär press, men Karnell är lugn.

— Jag är en kock som är kokad i många soppor, och jag har lärt mig en hel del under vägen. Just nu känner jag bara att det är en ära och en glädje att kocka för de här toppnamnen, säger han knappt en och en halv timme före banketten kör igång.

De övriga rätterna under kvällen står tre andra team för. Ett från Island, ett från Norge och ett från Åbos egen stolthet Kaskis.

För Karnells del innebär det en tajt tidtabell.

– 19 ska förrätten stå på bordet, 19.45 är det varmrätt och sedan är det dessert 20.30.

Maten har planerats med fria händer, men med vissa restriktioner. Det ska handla om lokal och närproducerad mat, och Karnell försäkrar att han har lyckats.

– Planerandet har pågått ända till i dag, men så gott som allting är huvudsakligen från inom 62 kilometer från Åbo. Granskotten är nyligen plockade här i skogen i närheten.

På menyn står allt från grillat surdegsbröd med vildsvamp, till anka från Wanhatupa och gelato gjord på rabarber. För mycket för att räkna upp allt, enligt Karnell.

Vilken rätt är din favorit?

– Jag måste nog säga jordgubbsholken som vi har planerat. Den innehåller en överraskning och helheten går bra ihop.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit