Förflytta dig till innehållet

Krönika: Lågtflygande åboländska lag

Motsatta formkurvor. Här är det PIF:s Omar Farhan och Bodas Simon Andersson som kämpar om bollen. Foto: Johan Backas

Hela fem lag är inblandade i kampen kring nedflyttningsstrecket i division tre när de sista omgångarna återstår att spela. Tyvärr hör hela trion Pargas IF, FC Boda och ÅIFK dit.

Någon fara för att falla till fyran finns ändå inte, eftersom det tionde laget i serien återuppflyttas till nästa år då division tre utökas till fjorton lag.

Eftersom PaiHa och JyTy är akterseglade som jumbo och nästjumbo är det endast äran som finns i potten då lagen vill undvika tionde platsen.

Pargas IF har ryckt upp sig rejält och verkar med sina tre raka segrar plus de tre poängen laget fick när TPK använde sig av en avstängd spelare i matchen mot Pargaslaget undvika tionde platsen.

Laget har snabbt stigit från tionde plats till sexa eftersom tabellen är så jämn, men oberoende vad placeringen till slut är måste säsongen ses som en besvikelse.

Då flera av de egenfostrade spelarna inför säsongen inte var beredda att träna enligt nya tränaren Daniel Osinachis krav har truppen fyllts på med spelare utifrån. Skador och andra frånvaron har dessutom påverkat lagets insatser på planen.

Intressant är också att rivalerna Wolves segertåg i fyran leder till att det nästa år spelas riktiga lokalderbyn i Pargas. Då många av Wolvesspelarna ännu de senaste åren spelat för PIF är det upplagt för heta drabbningar.

I jämförelse med PIF är FC Bodas och ÅIFK:s formkurvor exakt de motsatta. Man kan tycka att Kimitoölagets två poäng på sex matcher är svagt, men innan gårdagens seger mot jumbon PaiHa hade Åbokamraterna inte tagit en enda poäng på de sex senaste drabbningarna.

ÅIFK har liksom PIF drabbats av en del skador på nyckelspelare, men borde oberoende ha klarat av läget bättre. Efter några tunga förluster i början av säsongen hittade Akusti Salonens mannar formen och steg ordentligt i tabellen till sommarpausen.

Under pausen tappades allt. Sedan slutet av juni har laget endast mäktat med tre poäng. Inte heller tränarbytet till Petteri Joensuu har gjort någon skillnad.

Skadeläget har gjort att flera unga spelare fått chansen att visa framfötterna, vilket kan visa sig värt mycket de kommande åren, förutsatt att de fortsätter i klubben.

Bodas första säsong i trean efter den franska visiten i fyran såg länge bra ut. Laget kämpade ner flera mera namnstarka motstånd och har största delen av säsongen placerat sig i mitten av tabellen.

Efter sommarens segrar mot KaaPo och ÅIFK, som i princip säkrade seriekontraktet, har ändå luften gått ur. Energin och viljan att göra det så svårt som möjligt för motståndarna har försvunnit. Laget har uppträtt lojt och då motståndarna gjort tidiga mål har inte kraften att svara hittats.

Då Boda är tekniskt underlägsna de flesta av de andra lagen är det desto viktigare att attityden är den rätta. Annars blir siffrorna fula, vilket några rejäla förluster under säsongen visar.

Fem hållna nollor och fem matcher där motståndarna bara gjort ett mål visar ändå att Boda är svårslaget när Kimitoöelvan hittar humöret.

De andra lagen kring nedflyttningsstrecket är TPK och TuWe. TPK har efter avbrutna och flyttade matcher flera kamper kvar än de andra lagen. De tre poängen laget inkasserade i går och det aningen enklare spelschemat gör att TPK sannolikt skrapar ihop poängen som placerar dem på sjätte plats när säsongen summeras.

I toppen av tabellen kämpar KaaPo och FC Åland frenetiskt om seriesegern som leder till avancemang till tvåan. För tillfället är det endast en bättre målskillnad som placerar S:t Karinslaget steget före.

Troligen avgörs kampen om avancemang först i den sista omgången när de båda topplagen möts på Åland den 7 oktober.

Då trean nästa år utökas med två lag betyder det, åtminstone i teorin, att det är aningen lättare att hållas kvar i distriktets högsta herrserie. Med tanke på den gångna säsongen kan det vara tur för de åboländska lagen.

 

I dag: ToVe-PIF kl. 14.30, FC Boda-P-Iirot 15.00

 

Johan Backas
Spelat i FC Boda i 15 år

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit