Förflytta dig till innehållet

Laga läcker lammpasta och memmavåfflor

De flesta håller säkert med om att både lamm och memma hör till det finländska påskbordet.
En annan sak som flera säkert håller med om är att en lammfiol brukar ha lite kött kvar på benet då middagen är avslutad och att det kan vara svårt att veta exakt hur mycket memma som kommer att gå åt. Vad gör man med det som blir över?
Att tillreda en läcker lammpasta genom att koka fiolen är ett utmärkt sätt att ta vara på lammkött som blivit kvar på benet, samtidigt som vätskan blir en extremt smaklig buljong.
Börja med att tillreda lammet genom att koka resterna av en lammfiol i fyra timmar tillsammans med en lök, två morötter, två lagerblad och en matsked salt i cirka 1,5 liter vatten. Det går även att göra pulled lamm i ugnen eller i en crock pot genom att placera en lammstek i en slow cooker, tillsätta salt och peppar, hälla i två deciliter vatten och krydda med lite lökpulver och vitlökspulver.
Det lönar sig att ta vara på buljongen och använda den som bas till en soppa eller en sås. Förvara buljongen genom att sila av alla bitar och häll upp i steriliserade glasflaskor.

Läcker lammpasta. Foto: Sofie Sergelius

Lammpasta med ärtpesto och mynta

100 g pulled lamm
20 riven pecorino
25 g färsk ruccola
10 g färsk mynta
2 krm grovmalen svartpeppar
120 g spagetti
Ärtpesto
250 g ärter
50 g riven pecorino
1 dl olivolja
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
25 g ruccola
0,5 kruka basilika
3 msk färsk mynta
3 msk pinjenötter
Börja med att riva sönder lammet och smaka av med salt och peppar. Tillred peston genom att placera samtliga ingredienser i en blender och kör i ett par minuter.
Koka pastan i lättsaltat vatten, spara ett par matskedar av kokvattnet. Rör ihop peston med pastan och tillsätt lite av kokvattnet.
Servera pastan med det rivna lammet, riven pecorino, ruccola, mynta och grovmalen svartpeppar.

Våfflor med memma i smeten. Foto. Sofie Sergelius

Memmavåfflor

200 g memma
1,25 dl rågmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 msk farinsocker
2 dl mjölk
1 ägg
20 g smält smör
1 dl vaniljsås eller grädde till servering
2 passionsfrukter
25 g buskblåbär
Rör ihop rågmjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt memman och det smälta smöret.
Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.
Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera med vaniljsås eller vispad grädde för lite sötma, och passionsfrukt och blåbär för syrlighet.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit