Förflytta dig till innehållet

Lagparagrafer flyttar på Kimitoöns nya välkomstskyltar

Ursprungligt förslag. Tuomo Tammenpääs idé kommer att förverkligas men i form av en skylt, i stället för två, på både finska och svenska. Skylten placeras efter Strömma bro och Pungböle bro. Foto: Tuomo Tammenpää.


Placeringen av Kimitoöns kommuns nya välkomstskyltar blev en omständligare historia än vad som kommunen räknade med.
I början av året utlyste man en tävling för att ta fram nya välkomstskyltar till Pungböle bro och Strömma bro.
Allmänheten fick rösta på fem utvalda bidrag.
Ortsbon och företagaren Tuomo Tammenpääs förslag fick flest av de över 800 röster som gavs.
Den exakta placeringen vid respektive broar var hela tiden en förhandlingsfråga, säger kommunens marknadsförare Cathina Wretdal-Lindström.
NTM-centralens byråkratiska synsätt överraskade trots det.
– Vi fick ett A4-papper med restriktioner. Det har verkligen blivit krångligt.
Lagen om reklam längs landsvägar ändrades i fjol och Wretdal-Lindström konstaterar att NTM-centralen väljer att se på kommunens välkomstskyltar som reklam.
– Vi är en kommun och tänker föregå med gott exempel men om det är det här bemötandet som företagare får så förstår jag varför skyltar placeras ut utan lov.
Wretdal-Lindström säger att det är viktigt att man inte tummar på trafiksäkerheten men önskar att processen var smidigare.
Hon förundrar sig till exempel att motorvägen till Helsingfors kantas av reklam med rörliga bilder. I det fallet verkar reklam och trafikskyltar kunna samsas.
Efter många om och men har man trots allt hittat en placering som NTM-centralen godkänner.
Välkomstskylten efter Strömma bro placeras vid Gammelby gård och skylten efter Pungböle bro kommer att finnas längs den första raksträckan efter bron.
Skyltarna kommer att vara Tammenpääs bidrag trogna med den skillnaden att det handlar om bara en skylt vid vardera bron, i stället för två som tidigare var tänkt.
Det blir alltså skyltar som har välkomsttexter på bägge språken och som dessutom blir större än vad som ursprungligen var planerat.
Någon större kostnadsökning leder förändringen inte till. Kommunen har i år budgeterat 50 000 euro för nya skyltar. I den summan ingår andra skyltar än de nu aktuella.
Nästa steg i processen är att näringslivsnämnden behandlar placeringsförslaget och NTM-centralens påbud på sitt nästa möte i mitten av december.
Huruvida skyltarna, som kommer att fästas i berggrund, blir resta ännu i vinter är oklart, säger Wretdal-Lindström.
Klart är trots allt att det är Västanfjärds mekaniska verkstad som tillverkar skyltarna.
Wretdal-Lindström säger att det känns tryggt att det är lokala aktörer som har sin hand på tillverkningen av skyltarna från början till slut.
Korrigerat klockan 13.30: Det var allmänhetens röster, inte bidragen, som var över 800 till antalet.

Så säger lagen

  • Enligt 52 § i landsvägslagen ska reklamer avsedda för vägtrafikanter utformas och placeras så att de inte äventyrar trafiksäkerheten.
  • De ska inte heller medföra olägenhet för väghållningen och placeras så att de så väl som möjligt passar in i omgivningen.
  • Landsvägslagen tillämpas på sådana reklamer invid landsvägar som sätts upp utanför detaljplaneområden och inom områden som i detaljplanen anvisas som trafikområden.
    Källa: NTM-centralen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit