Landsbygden lockar – Pargas och Kimitoön har sett en positiv inflyttning
I onsdags skrev ÅU om paret Anna Mikkonen och William Lemoine som i våras valde att flytta till landsbygden. Naturen och havet lockade dem till en liten gård i Västanfjärd.
Under pandemin har många landsbygdsorter sett en liten positiv trend i inflyttningen då fler, både tillfälligt och permanent, valt landet framom stan.
Enligt statistikcentralens inflyttningssiffror för de två första kvartalen i år har Pargas, Kimitoön, S:t Karins och Reso alla sett en positiv inflyttning.
I Åbo har trenden däremot gått i motsatt riktning, där nettoinflyttningen i år är på minus.
Ut på landet
Bland annat Kimitoön har upplevt en positiv inflyttning. Under januari–augusti hade kommunen en total nettoinflyttning på 29, det vill säga 29 fler personer flyttade till Kimitoön än flyttade bort. Antalet inkluderar flyttning mellan kommuner, samt från och till utlandet.
– Hittills i år har vi haft en ovanligt stor inflyttning. Under mars–juli såg Kimitoön relativt sett den största inflyttningen i Egentliga Finland, jämfört med samma period 2017–2019, säger kommunens kommunikatör Jonas Ström.
Ström berättar att Kimitoön sedan sommaren också satsat stort på en inflyttningskampanj för att locka fler till kommunen.
En ihållande trend?
I juli skrev ÅU att inflyttarantalet till Pargas stigit under pandemivåren. Stadsdirektör Patrik Nygrén sade då att han tror trenden håller i sig till årets slut. Än så länge verkar han ha fått rätt.
Fram till augusti i år har totalt 41 fler personer flyttat till kommunen än flyttat bort.
Siffrorna för bägge kommuner ruckar något på urbaniseringstrenden som långt styrt tjugohundratalets in- och utflyttningar. Många har frågat sig om pandemin påverkat den landsomfattande flyttrörelsen.
Men ännu är det för tidigt att säga något om framtiden, tror Nygrén.
– Jag hoppas den här positiva mottrenden inte dämpas av i första taget, säger Patrik Nygrén. Den riktiga frågan är, hur permanent blir den?
En positiv inflyttning betyder inte nödvändigtvis en ökad folkmängd, vilket är fallet för bland annat Pargas där invånarantalet tvärtom minskat i år. En åldrande population gör att dödsantalet fortfarande överstiger antalet födslar.
Fotnot: In- och utflyttningssiffrorna för hela året, det vill säga januari–september, är ännu inte offentligt tillgängliga. Enskilda kommuner har tillgång till de egna siffrorna för motsvarande period.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.